Özönlik a szemét és a káros anyag a vizeinkbe: csúnya világ jön, ha így megy tovább

HelloVidék   
  Megosztom
Özönlik a szemét és a káros anyag a vizeinkbe: csúnya világ jön, ha így megy tovább

Romániában és Ukrajnában nem megoldott a kommunális hulladék kezelése, ezért főleg keleti irányból hatalmas mennyiségű szemét érkezik a Tiszán, a Tiszába. A szárazság is óriási veszélyt jelent a hazai vizekre nézve.

Ami vizeinket illeti, ki vagyunk szolgáltatva a környező országokból érkező szennyezéseknek. A kormány nemrég bejelentett klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik eleme is lett folyóink védelme a külföldről érkező hulladéktól, első körben azonban úgy tűnik, a lebegő műanyagok „lehalászásáról” van szó. A 24.hu dr. Lukács Balázst, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársát kérdezte arról, hogyan lehet hatékonyan védelmezni édesvizeinket.

A lebegő műanyag hulladék leszűrése akár már a határon technikailag megoldható, és valóban nagyon látványos eredménnyel jár, ám nem oldja meg vizeink tisztaságának kérdését. Diplomáciai lépésekre, rengeteg egyeztetésre és közös szándékra, cselekvésre van hozzá szükség mindhárom érintett ország részéről.

A károsító tényezők között egyaránt találunk globális és helyi hatásúakat. Magyarországon a vizes élőhelyekre leselkedő legnagyobb veszély jelenleg a szárazság, hiszen

A nulla felé tendáló csapadékutánpótlás főleg a Kiskunság és a Nyírség homokvidékeit sújtja.

A súlyos vízhiány miatt erdők, rétek, szántók változatos, ökológiai szempontból kulcsfontosságú életközösségei tűnnek el, vagy romlik jelentősen az állapotuk. Az aszállyal csökken a talajvíz szintje, a gyökerek nem jutnak vízhez, a mezőgazdaságban elengedhetetlen az öntözés, azonban száraz csatornákkal ez nem működik. A vízhiány már most komoly gond a termelőknek, őshonos fajokból álló erdők kezdenek kiszáradni, ami lehetőséget ad idegenhonos, inváziós fajok térfoglalásának.

A másik nagy gondot a szakember szerint az intenzív mezőgazdasági termeléssel kijuttatott vegyszerek és műtrágyák jelentik, amik rövid úton vizeinkben kötnek ki. Ilyenek például a rovar- és gombaölő szerek vagy a növényi tápanyagként kiszórt nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyák.

Legyen szó nehézfémekről, vegyszerekről, gyógyszermaradványokról, a végén minden beszivárog a föld alá, és ivóvízként tér vissza az ország vízellátását biztosító artézi kutakból. Minden káros anyagra szűrni azonban őrületes technológia és anyagi ráfordítással lehetne csak,

A problémára a táj- és térségi szinten összehangolt rendszerek kidolgozása jelenthetne megoldást, ami közös nevezőt teremthetne az összes érintett érdekcsoport között. Eddig Magyarország levezette a vizeket, a jövőben viszont inkább megtartani kellene, amikor van, majd ebből gazdálkodni akkor, amikor nincs. Spórolásra, takarékosságra van szükség úgy, hogy az egyszerre szolgálja a természetvédelem, a mezőgazdaság, a haltenyésztés, az erdészet, az árvízvédelem érdekeit, fejtette ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

szennyezettség

vízszennyezés

szemét

víztisztítás