Özönlik a szemét és a káros anyag a vizeinkbe: csúnya világ jön, ha így megy tovább

HelloVidék   
  Megosztom
Özönlik a szemét és a káros anyag a vizeinkbe: csúnya világ jön, ha így megy tovább

Romániában és Ukrajnában nem megoldott a kommunális hulladék kezelése, ezért főleg keleti irányból hatalmas mennyiségű szemét érkezik a Tiszán, a Tiszába. A szárazság is óriási veszélyt jelent a hazai vizekre nézve.

Ami vizeinket illeti, ki vagyunk szolgáltatva a környező országokból érkező szennyezéseknek. A kormány nemrég bejelentett klíma- és természetvédelmi akciótervének egyik eleme is lett folyóink védelme a külföldről érkező hulladéktól, első körben azonban úgy tűnik, a lebegő műanyagok „lehalászásáról” van szó. A 24.hu dr. Lukács Balázst, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársát kérdezte arról, hogyan lehet hatékonyan védelmezni édesvizeinket.

A lebegő műanyag hulladék leszűrése akár már a határon technikailag megoldható, és valóban nagyon látványos eredménnyel jár, ám nem oldja meg vizeink tisztaságának kérdését. Diplomáciai lépésekre, rengeteg egyeztetésre és közös szándékra, cselekvésre van hozzá szükség mindhárom érintett ország részéről.

A károsító tényezők között egyaránt találunk globális és helyi hatásúakat. Magyarországon a vizes élőhelyekre leselkedő legnagyobb veszély jelenleg a szárazság, hiszen

A nulla felé tendáló csapadékutánpótlás főleg a Kiskunság és a Nyírség homokvidékeit sújtja.

A súlyos vízhiány miatt erdők, rétek, szántók változatos, ökológiai szempontból kulcsfontosságú életközösségei tűnnek el, vagy romlik jelentősen az állapotuk. Az aszállyal csökken a talajvíz szintje, a gyökerek nem jutnak vízhez, a mezőgazdaságban elengedhetetlen az öntözés, azonban száraz csatornákkal ez nem működik. A vízhiány már most komoly gond a termelőknek, őshonos fajokból álló erdők kezdenek kiszáradni, ami lehetőséget ad idegenhonos, inváziós fajok térfoglalásának.

A másik nagy gondot a szakember szerint az intenzív mezőgazdasági termeléssel kijuttatott vegyszerek és műtrágyák jelentik, amik rövid úton vizeinkben kötnek ki. Ilyenek például a rovar- és gombaölő szerek vagy a növényi tápanyagként kiszórt nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyák.

Legyen szó nehézfémekről, vegyszerekről, gyógyszermaradványokról, a végén minden beszivárog a föld alá, és ivóvízként tér vissza az ország vízellátását biztosító artézi kutakból. Minden káros anyagra szűrni azonban őrületes technológia és anyagi ráfordítással lehetne csak,

A problémára a táj- és térségi szinten összehangolt rendszerek kidolgozása jelenthetne megoldást, ami közös nevezőt teremthetne az összes érintett érdekcsoport között. Eddig Magyarország levezette a vizeket, a jövőben viszont inkább megtartani kellene, amikor van, majd ebből gazdálkodni akkor, amikor nincs. Spórolásra, takarékosságra van szükség úgy, hogy az egyszerre szolgálja a természetvédelem, a mezőgazdaság, a haltenyésztés, az erdészet, az árvízvédelem érdekeit, fejtette ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

szennyezettség

vízszennyezés

szemét

víztisztítás