A postaládákba költöznek a cinegék: ezt tehetjük, ha nálunk is fészket raknak

HelloVidék   
  Megosztom
A postaládákba költöznek a cinegék: ezt tehetjük, ha nálunk is fészket raknak

Országosan már gyakori jelenségnek nevezhető, hogy a széncinegék postaládákban építik meg a fészküket. Idén márciustól a tavasz kezdetével már számíthatunk az első vendégekre - írja a 24.hu. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javaslatai alapján mutatjuk mit tehetünk, ha a ládába madár költözött.

A cinegék általában harkályodúkba vagy mesterségesodúkba költöznek, ám rendkívűl jó alkalmazkodó képességének köszönhetően több hasonló típusú üregben is otthonosan érzi magát. A többi cinegefajhoz és a madarak többségéhez képest a széncinege kevésbé ragaszkodik a magasan lévő fészkelőhelyekhez. Bukkantak már fészekre postaládákban, kerítések és korlátok üreges részeiben, vázákban, de útterelő-bójában és felfordított virágcserpében is - írja a lap az MME információi alapján.

A Magyarországon jellemző, hagyományos postaládák méretei nagyon hasonlóak a széncinegék természetes harkályodújaihoz és a mesterséges odúkhoz, ezért a családi házas környezetben, kerítésen elhelyezett postaládák országos hálózata valójában a legnagyobb számban kihelyezett mesterségesodú-típusnak is tekinthető. Problémát jelent azonban, hogy a bedobott levélküldemények veszélyesek lehetnek a kotló madárra és a tojásokra vagy a fiókákra.

Mit tehetünk ha postaládánkba cinege költözik?

Elkerülhetjük a bajt és megóvhatjuk a madarakat a megelőzés eszközével. Ehhez olyan postaládát érdemes vásárolnunk vagy készítenünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javaslata alapján, amelynek a levélbedobó-nyílását billenőajtó fedi.

Szerencsére a széncinegék nagyon jól telepíthetőek, ezért ha már beköltözött a madár a postaládánkba, megoldást jelenthet a "B" típusú mesterséges odúk kihelyezése. Ez a lehetőség megelőzésként és a probléma orvoslásaként is alkalmazható. Ha lakója van a postaládánknak érdemes közvetlenül a levélszekrény mellé telepíteni a mesterséges odút.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

cinege

madár

magyar madártani és természetvédelmi egyesület