Fantasztikus Balaton-felvidéki épületet sztárolnak külföldön: ilyen a Borász háza

HelloVidék   
  Megosztom
Fantasztikus Balaton-felvidéki épületet sztárolnak külföldön: ilyen a Borász háza

A mindszentkállai házat Sajtos Gábor és Virág Péter építészek jegyzik, tulajdonosa néhány éve kezdett szőlőtermesztésbe, borkészítésbe egy hegyoldalba is felfutó területen.

Rangos nemzetközi designlapban lett téma egy Balaton-felvidéki épület, a Borász háza. A Designboom cikkét az Octogon szúrta ki. A mindszentkállai házról, amit Sajtos Gábor és Virág Péter építészek jegyeznek, több fotót is közöltek. Tulajdonosa néhány éve kezdett szőlőtermesztésbe, borkészítésbe egy hegyoldalba is felfutó területen.

A dűlő magasabb részén már épül a borterasz, míg a pincészeti feldolgozó üzem számára a faluban talált alkalmas ingatlant a gazdálkodó. Lakótér, garázs, közösségi térként definiált fedett terasz egyetlen tető alatt, illetve egy külön épületrész, ami gépállomásnak szolgál, írják az épületről.

Visszafogottság, kortárs líraiság és mezőgazdasági hasznosság ritkán látható egyensúlya jött Mindszentkálla határában létre, ami kerül mindent, ami a pillanatnak szól, könnyen fogyasztható, eldobható, vagy éppen az épített hagyományt szolgaian, korlátoltan imitálja. Apró, ugyanakkor példaértékű és kisugárzásában nagyvonalú építészet.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

borász

balaton

balaton-felvidék

építészet

mindszentkálla