Illegális horgásztavat lepleztek le Délegyházánál: 11 tonnányi halat telepítettek bele

HelloVidék   
  Megosztom
Illegális horgásztavat lepleztek le Délegyházánál: 11 tonnányi halat telepítettek bele

A Nébih Állami Halőri Szolgálata lakossági bejelentés nyomán tárta fel a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületet. A jogszabálysértést tetézte, hogy a telepítés során idegenhonos halak is kerültek a horgásztóba.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata lakossági közérdekű bejelentés alapján közel 11 tonna hal illegális telepítését tárta fel a Délegyháza külterületén található, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, írja oldalán a hivatal. A jogszabálysértést ráadásul az is tetézte, hogy a telepítés során idegenhonos halak is kerültek a horgásztóba. A Nébih az elkövetőt halgazdálkodási bírsággal sújtotta, ezenkívül a betelepített halak származásának igazolásáig teljes halászati-horgászati tilalmat rendelt el a tavon.

A bejelentés szerint az illegális horgásztóban rendszeresen történt haltelepítés. A leírtak alapján az állami halőrök helyszíni ellenőrzést végeztek a jelzett területen. A szakemberek a vizsgálat során megállapították, hogy az érintett vízterület nem szerepel a halgazdálkodási vízterületek nyilvántartásában. Nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterültbe pedig a vonatkozó törvény alapján tilos halat telepíteni. Ennek ellenére

Tettét súlyosbítja, hogy idegenhonos halakat pedig még a halgazdálkodásra jogosultak is csak külön engedély birtokában telepíthetnek.

A Nébih eljárást indított az elkövetővel szemben és felszólította, hogy igazolja a halak származását. Az ügyfelet a Nébih halgazdálkodási bírsággal sújtotta, és mivel az ügyfél 8 tonna hal eredetét nem tudta dokumentumokkal alátámasztani, a Nébih teljes halászati-horgászati tilalmat rendelt el az ügyben érintett vízterületen. A halak származásának felderítése folyamatban van. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a Nébih határozatának kézhezvételét követően a vízterületet hivatalból nyilvántartásba vette.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

illegális horgásztó

halak

illegális telepítés

délegyháza