Bekékültek a tavak: el se hinnéd mi történik a természettel

HelloVidék   
  Megosztom
Bekékültek a tavak: el se hinnéd mi történik a természettel

A naptár szerint megérkezett a tavasz, amit nemcsak a virágok kellemes illata és a madarak dallamos éneke, hanem egy egészen egyedülálló jelenség is mutat: kékbe borultak vizes élőhelyeink. A különleges látványra egyszerű a magyarázat - írja a Somogy Természetvédelmi Szervezet.

Márciussal megérkezett a tavasz, amit a virágok illatán és a madarak énekén kívül egy sokkal szokatlanabbnak tűnő jelenség is mutat: vizes élőhelyeink bekékülése. A szokatlan látványnak egy egészen egyszerű oka van. A kétéltűeknél elkezdődött a szaporodás ideje, így az azúrkék színű nászruhás mocsári békák hímeinél is, akik különleges kék színűre színezik a tavakat.

A cikk szerint a mocsári békák a petézéshez sekély tavainkat, lápos területeinket keresik fel. A nagy tömegben összegyűlő hímek a víz alól hallatják bugyborékoló hangukat, ezzel próbálják elcsábítani a nőstényeket. Színpompás nászruhájukat néhány nap alatt öltik magukra a hímek. A kék színű állatok között árnyalatnyi eltésérek lehetnek, amivel kapcsolatban máig sem bizonyított, hogy befolyásolja-e a nőstények döntését. A nőstény béka által lerakott petecsomó az aljzatra süllyed és 7-10 napra kelnek ki az ebihalak, amelyek 2 hónap alatt válnak kifejlett példánnyá. Arról nincs információ, hogy hány ilyen párzóhely található 52 tavunkon, mindenesetre egyedi látványt nyújt a békák színes nászruhája.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kék

természet