Minden, amit a mobilházakról tudni kell: mobilházak, mobilház árak

HelloVidék   
  Megosztom
Minden, amit a mobilházakról tudni kell: mobilházak, mobilház árak

A HelloVidék mutatja: miért jó a mobilház? Állandó lakhatás vagy nyaraló? Lesz állandó lakcímünk, ha mobilházba költözünk? Hol tartanak a mobilház árak, hogyan költözhetünk be?

A mobilházak külföldön megszokott építmények: Amerikában, Angliában egész lakótelepek, városrészek állnak mobilházakból, de itthon, az emelkedő ingatlanárak mellett egyre többen tartják számon vonzó lehetőségként. Mobilházakat elsősorban nyaralóként érdemes telepíteni, de akár hosszútávú tartózkodásra is alkalmasak.

Mi a mobilház?

A mobilházat gyakran összekeverik a készházzal vagy a konténerházzal, azonban vannak fontos különbségek. A mobilházat teljes egészében a gyártó készíti el, és kész állapotban szállítja le, míg a készház, másnéven könnyűszerkezetes ház és a konténerház darabokban érkezik és a helyszínen állítják össze. A konténerházakról bővebben olvashatsz ebben a cikkünkben.

A mobilház felépítménynek számít: az alapja egy vasváz, ami szendvicsszerkezetet tart. A külső fala alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, a két réteg között pedig faszerkezetet találunk. A mobilház minőségétől függően többféle szigeteléssel találkozhatunk: hungarocell, PUR hab, üveggyapot, kőzetgyapot. A mobilházak kialakítása nem stabil, az alapanyagoknak, burkolatoknak alkalmazkodniuk kell a szállíthatósági feltételekhez: padlózata lehet OSB lap, vagy préselt furnérlemez, burkolatnak pedig a legmegfelelőbb a PVC és laminált parketta. A mobilházat az instabil szerkezet miatt nem lehet lekövezni és a falak festése sem javasolt, viszont a faburkolat nagyon otthonossá tudja varázsolni.

Miért jó a mobilház?

  • A mobilház tökéletesen funkcionál tóparti nyaralóként, mert könnyű mozgathatósága miatt nincs veszélyben az árvíztől.
  • Gyorsan elkészül, ugyanis egy darabban érkezik, nem kell külön a helyszínen összeszerelni. Rendelhető beépített, helytakarékos bútorzattal, gépesítve, így nem szükséges az áruházakat járnunk a megfelelő bútorokért, háztartási gépekért.
  • Költöztethető: ha megunjuk a balatoni vakációkat, a következő nyarat eltölthetjük a Tisza-tavon vagy egy napsütötte borvidéken.
  • Olcsó: nagy divatja van a tóparti nyaralóknak, amik helyszíntől függően igencsak drágák lehetnek. A mobilház megkímél minket egy nagyobb ingatlanberuházástól.

Az ingatlanpiaci változások a nyaralókat sem kímélik. A felkapott környékeken egyre nehezebb nyaralóhoz jutni, emiatt is vonzó alternatíva a mobilház. De pontosan hol tartanak most a mobilház árak?

Mobilház árak: a fapados kuckótól a luxusingatlanig

A legtöbben azért választják a mobilházat, mert sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni, mint egy nyaralóhoz. Vásárláskor fontos, hogy legyünk tisztában igényeinkkel: mire használjuk a mobilházat, milyen hosszú ideig szeretnénk benne lakni, milyen gyakran akarjuk mozgatni?

Ha hosszabb távra szeretnénk beköltözni, esetleg állandó otthonunkként funkcionálna, érdemes többet költeni rá, komfortosabbá tenni.

A mobilházak szerkezete, összeállítása hasonló, de az alapanyagok minősége jócskán befolyásolja az árakat. Ha például a legolcsóbb hungarocell, vagy PUR hab helyett üveggyapot szigeteléssel szeretnénk kitölteni a faszerkezetet, számolnunk kell az áremelkedéssel. A fűtés is fontos kérdés: ezek a mobilházak leggyakrabban elektromos fűtésűek, de beépíthető infrafűtés vagy fatüzelésű kályha is az igényekhez igazítva.

A berendezés is egy sarkalatos pont: ha magasabb fényű bútorokat rendelünk mobilházunkba, ugyanúgy, mint egy téglaotthonban, durván megsokszorozódhatnak a költségeink. A legegyszerűbb, legolcsóbb, funkcionális berendezések mellett találkozhatunk hipermodern, luxuskivitelezésű mobilházakkal is!

Pontosan mennyibe is kerül egy mobilház? A legegyszerűbb ilyen épületeket már egy lakókocsi árából megszerezhetjük: 1-3 millió forinttól élhető mobilházat tudunk venni konyhával, fürdőszobával. Mint bármilyen más ingatlannál, a mobilházak esetében sincsen felső limit: hogy mennyit költünk rá, az csak rajtunk és az igényeinken múlik.

Milyen járulékos költségekkel kell számolnunk?

  1. Terepfelmérés és terepigazítás. Ezek olyan megelőző munkálatok, amik lehetővé teszik a mobilház lerakását, elhelyezését. Ide soroljuk például a domborzat kiigazítását.
  2. A mobilház szállítása nem olyan egyszerű! Csak erre alkalmas kamionnal, kísérőautóval tudjuk egyik helyszínről a másikra telepíttetni. A folyamat a mobilház nagy mérete miatt külön engedélyekkel végezhető és a forgalom elkerülése miatt csak éjjel szállítható.
  3. A mobilház lerakásához traktorra vagy terepjáróra van szükség, hogy a megfelelő helyre igazítsuk.
  4. A közüzemek bekötése: ahhoz, hogy otthonunkat lakhatóvá tegyük, szükségünk van vízre és áramra.

Mekkora mobilházat érdemes vennünk? Lehet emeletes?

Egy mobilház esetében minimum 3x8 méterrel kell számolnunk, ez körülbelül egy minigarzon élettere, ami egy fő vagy egy pár esetében még lakható, viszont egy kétgyerekes vagy nagyobb család nem fog elférni benne. Ha bővül a család, vagy egyszerűen nagyobb élettérre van szükségünk, bővíthetjük otthonunk: akár még emeletet is rendelhetünk hozzá, ha olyan a kialakítása, hogy felfelé is bővíthető.

Kell hozzá építési engedély?

A mobilházak esetében nincs konkrét jogszabályi meghatározás arra, hogy ingatlannak vagy ingóságnak számítanak-e. Arról, hogy telepítésük építkezésnek minősül-e, az adott önkormányzatnál kell tájékozódnunk, lehetőleg még azelőtt, hogy telket vásárolunk mobilház telepítésének céljából. Ha állandó lakhatás a célunk, akkor mindenképpen szükségünk van építési engedélyre, sőt, a beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is. Még egy akadályba ütközhetünk az önkormányzatnál: igazolnunk kell a mobilház, mint könnyűszerkezetű épület állékonyságát, amihez szükségünk van statisztikai számításokra, tanúsítványokra.

Lesz állandó lakcímünk, ha mobilházba költözünk?

Belterületen a telek címe lesz a lakcímünk, külterületi telepítés esetében pedig az önkormányzathoz kell fordulnunk, hogy nevet adjanak a teleknek.

Hitel, CSOK és biztosítás jár a mobilházra?

Hitel esetén a pénzintézetek a mobilházat nem fogadják el fedezetként, ezért sem CSOK-ot, sem lakáshitelt nem tudunk rá felvenni; a szabad felhasználású személyi hitelek viszont biztosíthatnak lehetőséget számunkra. A biztosítás a biztosítótársaságtól függ: lakásbiztosítást nem valószínű, hogy köthetünk, de lakókocsibiztosítást igen.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mobilház

lakás

otthon

költözés

ingatlan

ingatlanvársárlás

lakcím

csok

biztosítás