Durva földrengés volt Zágrábban: még a Dunántúlon is érezni lehetett

MTI   
  Megosztom
Durva földrengés volt Zágrábban: még a Dunántúlon is érezni lehetett

Zala, Somogy és Vas megyében is nagyon sokan észlelték a rengést és az utórengést is. Sokan az ágyak remegésére, tárgyak, bútorok mozgására ébredtek, Muraszemenyén pedig megrepedt egy ház fala.

Földrengés volt Zágrábban vasárnap reggel, méghozzá olyan erejű, hogy Magyarországon is érzékelték. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium vasárnapi közleménye szerint reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később azt közölték: 22-én 7 óra 1 perckor újabb földrengés keletkezett Zágráb térségében, melynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. Az utórengést is érzékelték Magyarországon.

Zala megyében is érezhető volt a jelenség, az első információ szerint a fölmozgás Muraszemenyén okozott kisebb kárt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kalamár Norbert elmondta.

Az első órákban további bejelentések nem érkeztek. A rengés epicentrumától alig száz kilométerre lévő Nagykanizsa polgármestere, Balogh László sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést. A közösségi oldalakon is gyorsan terjedt a hír, de a polgármester a katasztrófavédelem helyi vezetőjével történt egyeztetése után azt az információt kapta, hogy nincsenek jelzések károkról, az áramszolgáltatásban sem volt fennakadás.

A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban többen megsérültek, megrongálódott a város jelképének számító katedrális. Ott mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. Többen megsérültek, jobbára szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil. Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

földrengés

zágráb

nagykanizsa