Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

HelloVidék   
  Megosztom
Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

Egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét március 25-én a Nébih laboratóriuma. A szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette a hatóság. Hangsúlyozták, hogy a vándormadarak vonulása miatt, továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

Március 25-én a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már a gyanú alapján megkezdték az állategészségügyi szakemberek. A gazdaságban hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Az érintett állomány gyanú alapján megkezdett leölésén kívül a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. A folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd választ a későbbiekben a betegség megjelenésének mikéntjére.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

madárinfluenza

betegség