Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

HelloVidék   
  Megosztom
Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

Egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét március 25-én a Nébih laboratóriuma. A szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette a hatóság. Hangsúlyozták, hogy a vándormadarak vonulása miatt, továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

Március 25-én a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már a gyanú alapján megkezdték az állategészségügyi szakemberek. A gazdaságban hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Az érintett állomány gyanú alapján megkezdett leölésén kívül a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. A folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd választ a későbbiekben a betegség megjelenésének mikéntjére.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

madárinfluenza

betegség