Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

HelloVidék   
  Megosztom
Újra megjelent a madárinfluenza: egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban ütötte fel a fejét a vírus

Egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét március 25-én a Nébih laboratóriuma. A szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette a hatóság. Hangsúlyozták, hogy a vándormadarak vonulása miatt, továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

Március 25-én a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már a gyanú alapján megkezdték az állategészségügyi szakemberek. A gazdaságban hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Az érintett állomány gyanú alapján megkezdett leölésén kívül a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. A folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd választ a későbbiekben a betegség megjelenésének mikéntjére.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

madárinfluenza

betegség