Viszlát vérszívók: elrendelték az első balatoni szúnyoggyérítést

MTI   
  Megosztom
Viszlát vérszívók: elrendelték az első balatoni szúnyoggyérítést

Az enyhe tél miatt idén korábban indul az idei első biológiai légi szúnyoggyérítés a Balatonnál. A kezelés a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrál. Mivel a szúnyogírtó szerek többsége már nem használható és nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a tónál, az irtás várhatóan nem lesz olyan hatékony, mint eddig.

Időben el kell kezdeni a védekezést, főleg az enyhe időjárás miatt, így március 30. és április 1. között lesz az idei első biológiai légi szúnyoggyérítés közel 2200 hektárnyi területen. A kezelés a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrál környezetkímélő biológiai módszerrel.

Lombár Gábor, a balatoni szúnyogirtás koordinálásban részt vevő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke kifejtette, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Balatonnál az elő és utószezonban a BSZ, a főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) végezteti a szúnyogirtást, állva annak költségeit is.

Az első biológiai beavatkozás mintegy 25 millió forintba fog kerülni, az érintett 47 balatoni önkormányzat zömmel már befizette a lakosságarányosan ráeső részt. Idén jelentős változást hoz, hogy az unióban betiltották a szúnyogirtó szerek többségét, és nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a Balatonnál. Két földi kijuttatásra engedélyezett szerrel végezhető majd kémiai beavatkozás, ami előrevetíti, hogy az irtás várhatóan nem lesz olyan hatékony, mint eddig.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

szúnyog

szúnyoggyérítés