Nagyszabású városrehabilitáció Győrben: ennek örülhetnek az újvárosiak

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyszabású városrehabilitáció Győrben: ennek örülhetnek az újvárosiak

A projekt célja a Győr-Újváros területén lévő szegregátumban élő hátrányos helyzetű személyek, társadalmi csoportok leszakadásának megállítása, életkörülményeinek javítása, valamint a leromlott lakókörnyezet rehabilitációja volt.

Újabb üteme fejeződött be a 2013-ban indult Győr-Újvárosi szociális városrehabilitációnak. A most záruló II. ütem munkálatai 2017-ben kezdődtek meg, ennek során a Kossuth u. 31., illetve a Bercsényi
liget 41. és Bercsényi liget 35. szám alatti társasházak újultak meg. A győri önkormányzat a Szociális városrehabilitáció Győr-Újváros területén II. ütem című projekt keretében 500 millió forintos támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, számoltak be közleményben az eredményekről.

A projekt konzorciumban valósult meg. A konzorciumvezető Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a konzorcium tagjai voltak még az érintett társasházak (Győr, Kossuth 36-40. - Bercsényi 41-43. társasház és a Győr, Kossuth 32. - Bercsényi 35. társasház). A projekt a Kossuth Lajos utca 31. számú épületet, valamint a Bercsényi liget 41. és 35. számú épület felújítását tartalmazta. A Kossuth Lajos utca 31. homlokzatának szigetelése mellett megtörtént a Bercsényi liget 35., 41. számú épületek felújítása, melynek során a közös használatú helyiségek, lépcsőházak, tetőszerkezetek, nyílászárók cseréire, valamint a homlokzatok felújítására került sor.

A projekt célja

vagyis a sikeresen zárult újvárosi rehabilitáció egyes ütemének folytatása, eredményeinek továbbvitele volt.

A program elősegítette a helyi igényeken alapuló, minőségi lakhatási feltételek megteremtését, az önkormányzati tulajdonú épületek felújításán, energetikai korszerűsítésén keresztül az önkormányzati bérlakás-állomány színvonalának emelését, a megújított épületek hosszú távú fenntartása érdekében a lakókörnyezet megóvása iránti igény előmozdítását, valamint a családok integrációs esélyeinek a növelését, a szegregált lakókörnyezetből és társadalmi státuszból való kilépés mielőbbi lehetőségének elősegítését, közösségi és kulturális identitásuk erősítését, írják.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

városfejlesztés

városrehabilitáció

szegregátum

felújítás