Megszólalt a kutató: fertőzhetnek-e koronavírussal a szúnyogok, háziállatok?

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt a kutató: fertőzhetnek-e koronavírussal a szúnyogok, háziállatok?

A mostani koronavírus egy teljesen új emberi vírus, nem vérrel, hanem cseppfertőzéssel terjed. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja videójában a rágcsálókkal kapcsolatban is eloszlatja a tévhiteket.

"Emberi" vírusként a háziállatokat nem betegíti meg a koronavírus, így ők sem fertőzhetik meg gazdáikat, a velük érintkezésbe került embereket, írja a 24.hu Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja videója alapján. A tudós beszélt a rágcsálókról, a denevérekről és a szúnyogokról is.

Mint kiderült, szúnyogok nem terjesztik a vírust, hiszen ahhoz, hogy szúnyogok bármilyen vírust terjesszenek, a kórokozóval evolúciósan együtt kell fejlődnie bizonyos ideig. Alapkövetelmény ugyanis, hogy a vírus a szúnyogban is szaporodni tudjon. Mivel

Ez azt jelenti, hogy szúnyogcsípéssel sem fog terjedni, ha jön majd a szúnyogszezon. A rágcsálóktól sem kell tartanunk ilyen szempontból: hiányzik belőlük az úgynevezett ACE2-receptor, amihez a vírus kötődni képes, így meg sem fertőződhetnek az emberi koronavírussal.

A denevérekben cirkuláló koronavírusok hangsúlyozottan denevér koronavírusok, azaz közvetlenül nem fognak minket megfertőzni. Ahhoz, hogy ez mégis bekövetkezzen, sokrétű folyamatokra van szükség, ami azonban "aktív emberi közreműködéssel nagyjából 10 évente megtörténik." Ahhoz, hogy állati eredetű koronavírus embert fertőzzön, egy köztes gazda is szükséges. A mostani vírusnál egyelőre nem tudjuk, mi ez, de jó eséllyel a tobzoska.

Sajnálatos, de mi magunk, emberek teremtjük meg a lehetőségét, hogy egy egyébként több tízezer éve létező vírus képes gazdát váltani és áttörni faji határokat, például a nagy piacok olyan állatok tömegeivel, amelyek a természetben nem találkoznak, összegzi a cikk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

denevér

koronavírus

koronavírus-fertőzött

koronavírus-járvány