Megszólalt a kutató: fertőzhetnek-e koronavírussal a szúnyogok, háziállatok?

HelloVidék   
  Megosztom
Megszólalt a kutató: fertőzhetnek-e koronavírussal a szúnyogok, háziállatok?

A mostani koronavírus egy teljesen új emberi vírus, nem vérrel, hanem cseppfertőzéssel terjed. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja videójában a rágcsálókkal kapcsolatban is eloszlatja a tévhiteket.

"Emberi" vírusként a háziállatokat nem betegíti meg a koronavírus, így ők sem fertőzhetik meg gazdáikat, a velük érintkezésbe került embereket, írja a 24.hu Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja videója alapján. A tudós beszélt a rágcsálókról, a denevérekről és a szúnyogokról is.

Mint kiderült, szúnyogok nem terjesztik a vírust, hiszen ahhoz, hogy szúnyogok bármilyen vírust terjesszenek, a kórokozóval evolúciósan együtt kell fejlődnie bizonyos ideig. Alapkövetelmény ugyanis, hogy a vírus a szúnyogban is szaporodni tudjon. Mivel

Ez azt jelenti, hogy szúnyogcsípéssel sem fog terjedni, ha jön majd a szúnyogszezon. A rágcsálóktól sem kell tartanunk ilyen szempontból: hiányzik belőlük az úgynevezett ACE2-receptor, amihez a vírus kötődni képes, így meg sem fertőződhetnek az emberi koronavírussal.

A denevérekben cirkuláló koronavírusok hangsúlyozottan denevér koronavírusok, azaz közvetlenül nem fognak minket megfertőzni. Ahhoz, hogy ez mégis bekövetkezzen, sokrétű folyamatokra van szükség, ami azonban "aktív emberi közreműködéssel nagyjából 10 évente megtörténik." Ahhoz, hogy állati eredetű koronavírus embert fertőzzön, egy köztes gazda is szükséges. A mostani vírusnál egyelőre nem tudjuk, mi ez, de jó eséllyel a tobzoska.

Sajnálatos, de mi magunk, emberek teremtjük meg a lehetőségét, hogy egy egyébként több tízezer éve létező vírus képes gazdát váltani és áttörni faji határokat, például a nagy piacok olyan állatok tömegeivel, amelyek a természetben nem találkoznak, összegzi a cikk.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

denevér

koronavírus

koronavírus-fertőzött

koronavírus-járvány