Koronavírus: négy ígéretes terápiás módszert mutatnak be a pécsi virológusok

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: négy ígéretes terápiás módszert mutatnak be a pécsi virológusok

Soha nem látott összefogással dolgozik több ország számos laboratóriuma, hogy minél több megoldást tudjanak nyújtani a járvány leküzdéséhez. A több tucat potenciális szer közül az Egészségügyi Világszervezet választotta ki a négy legígéretesebbet, amiről a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja számolt be közösségi oldalán - írja az Infostart.

A portál információi szerint közösségi oldalán mutatta be a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, hogyan dolgoznak az ellenszerek és a vakcinák fejlesztésén számos laborban világszerte. Megfogalmazásuk szerint most nincs szó versengésről egymással, hanem egy soha nem látott összefogás jött létre a munkafolyamatok és a tudás gondos felosztásával az országok között. A cél, hogy minél több megoldást tudjon a tudomány nyújtani a járvány leküzdéséhez.

A kutatók leírták, hogy mivel a vírusfertőzés egy nagyon bonyolult folyamat, amelynek sejten kívüli és sejten belüli szakaszai vannak, ezért ha el akarjuk hárítani a támadást több ponton is beavatkozhatunk. A vírust tehát a sejten kívül vagy azon belül lehet blokkolni: a sejten kívüli blokkkolást vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel érhetjük el, a sejten belül pedig több lépésben is gátolhatjuk a vírus replikációját.

Több tucat potenciális antivirális szer és kezelés került fókuszba a SARS járvány óta, amelyek közül az Egészségügyi Világszervezet választotta ki a négy legígéretesebbet. Ezek klinikai hatékonyságát jelenleg egy világméretű teszt során vizsgálják, amely a SOLIDARITY névre hallgat.

A WHO által kiválasztott négy ígéretes terápiás lehetőség

  1. Remdesivir antivirális szer, amely a vírus másolását végző enzimet blokkolja
  2. Maláriaellenes szerek, melyek a vírus „érését” befolyásolják közvetett módon, a gazdasejt bizonyos folyamatainak pH változásával
  3. HIV vírus ellenes szerek (ritonavir/lopinavir) – ezek úgynevezett proteáz gátlók. A proteázok kulcsfontosságú enzimek melyek a vírus fehérjéinek végső érését segítik [Ez egy klinikai vizsgálat során már elbukott, de a WHO szakértői szerint a betegség korai fázisában még hatásos lehet – ezt kívánják most tesztelni]
  4. Ritonavir/lopinavir interferon-béta kezeléssel kombinálva – az interferon-béta a vírusfertőzés korai szakaszában adagolva segítheti a korai védelmet, ezt kombinálva az előző párossal jó eredményekre számít a szakma

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a szerek otthoni körülmények között nem lesznek alkalmazhatóak, mivel általában véve toxikus szerek, így a nem szakszerű adagolásuk bajt okozhat.

Kulcsfontosságú az időzítés és a dózis, ez minden esetben orvosi döntéskör. Továbbá a végső próbájuk is hátravan még.

A megelőzés szempontjából, a még nem fertőzött emberek védelmében majd a vakcinák jöhetnek szóba, amik közül jelenleg több ígéretes és modern prototípus készül a világ több laboratóriumában és van amelyik már a klinikai tesztelések fázisában jár.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány

vakcina

prevenció

gyógyszer

kutatás