Tihanyban és Alsóörsön is lőtték a kárókatonákat: ezért gyérítették az állományt

HelloVidék   
  Megosztom
Tihanyban és Alsóörsön is lőtték a kárókatonákat: ezért gyérítették az állományt

A halőrök tavaly több mint ezer madarat ejtettek el az irmapusztai, a buzsáki, az öreglaki és a varászlói halastavakon. Magyarországon stabil kárókatona populáció él, a téli időszakban a skandináv országokból is érkezik számos madár.

Március végéig volt engedélye a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek arra, hogy a magyar tengeren gyérítse a kárókatonákat. A halőrök Tihanyban és Alsóörsön is lőtték a napokban a madarakat. A szakemberek nem csak a Balatonon, de a környező halastavaknál is munkálkodnak.

Tavaly több mint ezer madarat ejtettünk el az irmapusztai, a buzsáki, az öreglaki és a varászlói halastavainkon. Egész évre van engedélyünk a tavakon a gyérítésre, a Balatonon pedig március végéig

- mondta el Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója a Sonline.hu kérdésére.

Mint kiderült, eleinte Alsóörsön szerették volna ritkítani a madarakat, de azok Tihany felé vették az irányt. Magyarországon stabil kárókatona populáció él, a téli időszakban a skandináv országokból is érkezik számos madár.

Fodor Ferenc a károkozásról beszélve azt is hozzátette, hogy a kárókatonák sokszor megsebesítik a halakat, emellett az éjszakázó helyükön a hófehér, erősen maró hatású ürülékük elpusztítja a fákat és növényeket is. Belföldön a nagy kárókatonát lehet gyéríteni, a kis kárókatona azonban védettséget élvez. A gyérítés nem könnyű, mert nagyon óvatos madarak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kárókatona

gyérítés

balaton

halállomány