Koronavírus: leálltak a boncolások, óvatosságra intenek a temetkezési szolgáltatók

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Koronavírus: leálltak a boncolások, óvatosságra intenek a temetkezési szolgáltatók

A koronavírusban elhunytak hozzátartozóinak hamvasztásos temetést javasolnak, és azt kérik, hogy a szertartásokon a vészhelyzet ideje alatt minden esetben legfeljebb tíz gyászoló legyen jelen.

Átmenetileg leálltak a boncolások, a gászszertartásoknál csak a szűk család jelenlétét javasolják, írja a Magyar Nemzet. A koronavírusban elhunytak hozzátartozóinak hamvasztásos temetést javasolnak a patológusok, a temetkezési szolgáltatók pedig azt kérik, hogy a szertartásokon a vészhelyzet ideje alatt minden esetben legfeljebb tíz gyászoló legyen jelen.

Az operatív törzstől kért logisztikai segítséget az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, hogy felkészüljenek a rendkívüli helyzet kezelésére. Egyszer használatos védőruhákra, védőszemüvegekre, FFP3-maszkokra, PVC-be mártott kesztyűkre, lábzsákokra és kézfertőtlenítőre van szükségük.

A veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt a temetések intézésénél, illetve a szertartásoknál változik a megszokott rend. A temetések ügyintézése során a személyes jelenlétet igyekeznek minimalizálni az ügyfélszolgálatokon, ahová lehet, oda plexit is felszerelnek a dolgozók védelme érdekében. Az olyan ügyeket pedig, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, telefonon vagy elektronikus levelezés útján igyekeznek intézni. A temetési szolgáltatóktól az ipartestület azt kéri, hogy

A patológiákon is speciális eljárásrendet vezettek be.

Azokat az elhunytakat, akik bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek, akár volt alapbetegségük, akár nem, még a kórházi osztályon eleve dupla zsákba helyezik, amelyek külsejét fertőtlenítik és megjelölik. Ugyanígy kell eljárni azokkal is, akiknél akár csak a gyanúja felmerül a fertőzésnek. A patológiai tagozat az elhunytak mosdatását nem javasolja, öltöztetésüket is csak védőfelszerelésben. A Covid–19-fertőzöttek esetében a hamvasztást szorgalmazzák, ha mégis koporsóba temetik az elhunytat, akkor azt csak zárt koporsóban ajánlják. Egyelőre ugyanis nem tudni, hogy egy halott szöveteiben meddig marad életben a vírus.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

koronavírus-fertőzött

patológia

boncolás

hamvasztás