Koronavírus: nem kerülhető el a tömeges megbetegedés

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: nem kerülhető el a tömeges megbetegedés

A csütörtöki online sajtótájékoztatón Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy ugyan nehezen elkerülhető hazánkban a tömeges megbetegedés, de még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk. A tisztifőorvos több tévhitre is kitért például elmondta, hogy a sem a kézszárítógép, sem az UV-lámpa vagy a testre permetezett alkoholos/klóros oldat nem előzi meg a betegséget. Ezen kívül beszélt a védőoltásokról és a védőnők munkájáról, valamint a laborvizsgálatokról is.

Müller Cecília tisztifőorvos szerint a tömeges megbetegedés nehezen elkerülhető Magyarországon, és noha napról napra nőt a fertőzöttek száma, még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk. Elmondta, hogy továbbra is kerülni kell a vírus átadásának lehetőségét, ezért maradjunk otthon és vigyázzunk a sérülékeny csoportokra.

Nem indokolt elhalasztani a gyerekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásait, azokat a házi gyermekorvos tanácsadási időben, időpontot egyeztetve adja be. Az iskolai oltásokkal kapcsolatban elmondta, ezek most értelemszerűen eltolódnak a járvány utáni időszakra, de ezeket a védőoltásokat is megkapják majd a gyerekek. Jelezte, a védőnői ellátást is úgy alakították át, hogy a minimálisra csökkentsék a személyes találkozások számát.

Hangsúlyozta, a meleg vizes, szappanos kézmosás, kézszárítás fontos, de maga a kézszárítógép nem pusztítja el a vírust. Az UV-lámpa a bőrt nagyon igénybe veszi, ezeket inkább tárgyak, felületek megvilágítására kell használni. Az alkoholos/klóros testpermet a szervezetbe bejutott vírussal szemben nem hatékony, ugyanakkor a nyálkahártyát, bőrt irritálja, károsíthatja.

A szakember megismételte, nincs védőoltás a koronavírussal szemben, azonban több kutatócsoport dolgozik ennek kifejlesztésén. Jelezte azt is, hogy az antibiotikumok sem hatékonyak a koronavírus-megbetegedéssel szemben, de az orvos alkalmazhat ilyen készítményt, megelőzve a bakteriális felülfertőződést.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-fertőzés okozta betegségből felépülteknek szükségük van-e valamilyen további óvintézkedésre, az országos tisztifőorvos nemmel felelt. Az azonban egyéni, hogy kinél mennyi ellenanyag termelődött a vírussal szemben, és további kutatások témája, hogy ez mennyi ideig véd egy újabb megbetegedéstől. Jelezte azt is, hogy annak, aki külföldről érkezik két hétre karanténba kell vonulnia. Ez alól azok kivételek, akik külföldön letöltötték a betegség lappangási idejének számító 14 napot, és hatósági igazolásuk van arról, hogy labortesztjük negatív.

Beszélt arról is, hogy a fertőzöttekről közölt adatok lakóhely szerinti adatok, és elmondta azt is, hogy nincs az elhunytak között orvos, ápoló, rendőr. Kérdésre válaszolva közölte: nem szükséges tesztelni az egész országot, hiszen ez nem lenne hatással a járvány terjedésére, a bevezetett óvintézkedések és szabályok szolgálják a járvány terjedésének lassítását. Azt mondta: azokban az esetekben, amelyekben felmerül a fertőződés gyanúja, elvégzik a laborvizsgálatot.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy magyar betegeknél is alkalmaznak hidroxiklorokin hatóanyagú gyógyszert, amennyiben a kezelőorvos ezt indokoltnak tartja. Ezen hatóanyag koronavírusos betegeknél történő alkalmazásának tapasztalataira nem tért ki válaszában Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

tisztifőorvos