Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

MTI   
  Megosztom
Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések komoly finnanszírozási nehézségeket teremtett az erdészeti ágazatban. Az utóbbi években egyébként is piacilag kiszolgáltatottá vált erdőgazdálkodók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamar és a szakmai szervezetek összegyűjtötték azokat az intézkedési lehetőségeket, amelyek javíthatnak az ágazati szereplők helyzetén.

További finanszírozási nehézségeket teremtettek a járványügyi vészhelyzeti intézkedések az erdészeti ágazatban, emiatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével összegyűjtötte azokat a nagyrészt állami intézkedési lehetőségeket, amelyek érdemben mérsékelnék az ágazati szereplők helyzetét.

Közleményük szerint az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik, jelentős hányadban külföldre, az általuk kitermelt faanyagot. Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait.

A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Emellett enyhítenék az erdőgazdálkodók általános költségterheit és gyorsítanák az állami támogatásokhoz való hozzáférést. Lehetőséget látnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó hitelezés feltételeinek javításában és a Vidékfejlesztési program keretében nem támogatható egyes erdőfenntartási feladatok finanszírozásának elősegítésében. Egyebek mellett javasolják, hogy tolják ki az erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket és engedjék el feltételesen az erdőgazdálkodási bírságokat, valamint átmenetileg az állami támogatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettségeket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdőgazdaság

agrár

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány