Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

MTI   
  Megosztom
Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések komoly finnanszírozási nehézségeket teremtett az erdészeti ágazatban. Az utóbbi években egyébként is piacilag kiszolgáltatottá vált erdőgazdálkodók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamar és a szakmai szervezetek összegyűjtötték azokat az intézkedési lehetőségeket, amelyek javíthatnak az ágazati szereplők helyzetén.

További finanszírozási nehézségeket teremtettek a járványügyi vészhelyzeti intézkedések az erdészeti ágazatban, emiatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével összegyűjtötte azokat a nagyrészt állami intézkedési lehetőségeket, amelyek érdemben mérsékelnék az ágazati szereplők helyzetét.

Közleményük szerint az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik, jelentős hányadban külföldre, az általuk kitermelt faanyagot. Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait.

A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Emellett enyhítenék az erdőgazdálkodók általános költségterheit és gyorsítanák az állami támogatásokhoz való hozzáférést. Lehetőséget látnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó hitelezés feltételeinek javításában és a Vidékfejlesztési program keretében nem támogatható egyes erdőfenntartási feladatok finanszírozásának elősegítésében. Egyebek mellett javasolják, hogy tolják ki az erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket és engedjék el feltételesen az erdőgazdálkodási bírságokat, valamint átmenetileg az állami támogatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettségeket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdőgazdaság

agrár

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány