Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

MTI   
  Megosztom
Durva problémákkal küzdenek az erdőgazdálkodók: ez lehet a megoldás a bajra

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések komoly finnanszírozási nehézségeket teremtett az erdészeti ágazatban. Az utóbbi években egyébként is piacilag kiszolgáltatottá vált erdőgazdálkodók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamar és a szakmai szervezetek összegyűjtötték azokat az intézkedési lehetőségeket, amelyek javíthatnak az ágazati szereplők helyzetén.

További finanszírozási nehézségeket teremtettek a járványügyi vészhelyzeti intézkedések az erdészeti ágazatban, emiatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével összegyűjtötte azokat a nagyrészt állami intézkedési lehetőségeket, amelyek érdemben mérsékelnék az ágazati szereplők helyzetét.

Közleményük szerint az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik, jelentős hányadban külföldre, az általuk kitermelt faanyagot. Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait.

A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Emellett enyhítenék az erdőgazdálkodók általános költségterheit és gyorsítanák az állami támogatásokhoz való hozzáférést. Lehetőséget látnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó hitelezés feltételeinek javításában és a Vidékfejlesztési program keretében nem támogatható egyes erdőfenntartási feladatok finanszírozásának elősegítésében. Egyebek mellett javasolják, hogy tolják ki az erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket és engedjék el feltételesen az erdőgazdálkodási bírságokat, valamint átmenetileg az állami támogatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettségeket.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdőgazdaság

agrár

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány