Réges-régi temetőre bukkantak Csongrádban: egy kislány sírját tárták fel

MTI   
  Megosztom
Réges-régi temetőre bukkantak Csongrádban: egy kislány sírját tárták fel

A Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében találtak rá a szarmata kori temető nyomaira. A kislányt a Krisztus utáni 3-4. században temethették el, mellkasán egy vas fibulát, a lábfejeinél pedig egy fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el.

Feltehetően egy szarmata kori temető nyomaira bukkantak a Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében. Filep Fanni ásatásvezető régész kedden arról számolt be, hogy Szentes térségének ez a mikrorégiója különösen gazdag régészeti leletekben. A múzeum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakmai együttműködésével egy ipari beruházáshoz kapcsolódva kezdett megelőző régészeti feltárást.

Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben.

A beépültség miatt az utóbbi években azonban nem nagyon folyt kutatás a területen.

A jellegzetes tájolású sírban az elhunyt feje a déli oldalon, arccal északnak található. A mellkason egy vas fibulát, a lábfejekénél pedig egy, a korszakra jellemző, fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el.

Az ásatás mintegy kétezer négyzetméteren folyik majd, és várható, hogy a területről más késő szarmata kori sírok is előkerülnek majd. Szentes környéke országos szinten is az egyik leggazdagabb a 3-5. századi régészeti lelőhelyek tekintetében. E korszak megismeréséhez szolgál majd újabb adalékokkal a megtalált temető.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

régészet

régészeti lelet

temető

szarmata

ásatás

szentes

berekhát