Húsvétkor is önzetlenül: minden rászoruló kap ellátást a vidéki településeken

MTI   
  Megosztom
Húsvétkor is önzetlenül: minden rászoruló kap ellátást a vidéki településeken

A húsvéti ünnepek idejére is biztosítanak ellátást a rászorulóknak a vidéki önkormányzatok. A települések, a helyi egyházi szervezetek és a segélyszervezetek a koronavírus-járvány miatt folyamatosan gondot fordítanak a lelki segítségnyújtásra is.

Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, amely naponta több mint ötszáz idősről gondoskodik, az ünnepek alatt is biztosít meleg ételt

- közölte az önkormányzat. A hosszú hétvégén is elérhető lesz az ügyeleti telefonszámuk, de bevásárolni nem tudnak az időseknek, ezért előzetesen kérték őket, hogy gondolják át, mire lesz szükségük.

A Szekszárdi Szociális Központ a húsvéti ünnepek alatt is naponta 250 ebédet visz ki idős embereknek

- mondta Rottenbacher Ádám igazgató. Mintegy kétszáz, többnyire egyedül élő idős embernek nyújtanak otthoni segítséget a városban és környékén. Munkatársaik a higiénés szabályok betartása mellett nemcsak fizikai segítséget adnak az időseknek, hanem mentális támogatást is.

Balassagyarmaton az ünnep alatt is minden nap visznek majd meleg ételt, tehát nagypénteken, a hétvégén és húsvéthétfőn is

- közölte Csach Gábor polgármester. Gyógyszert kedden és csütörtökön visznek ki, élelmiszerszállítás nagypénteken és húsvéthétfőn sem lesz.

Tatabányán a húsvéti hétvégre tekintettel csütörtökön kétnapi, szombaton három napra elegendő meleg ételt szállítanak ki ezer, hetven év feletti lakosnak. A kiszállításban az önkormányzat és cégeinek 19 autója vesz részt, az ételt a város óvónői osztják szét.

Székesfehérváron egy hete működik a videotelefonos kapcsolattartás az idősotthonokban

- közölte az önkormányzat. Jelezték, a szolgáltatás jelentősen csökkenti az aggodalmat, oldja a feszültségeket, hiszen az idősek és családtagjaik nemcsak hallják, hanem végre láthatják is egymást. A videotelefonos beszélgetésre hétköznap délelőttönként egyórás, hétvégi napokon délután kétórás időtartamban van lehetőség.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat online szolgáltatást indított, amely a pedagógusokat, a szülőket és a gyerekeket is megszólítja. A megye pedagógusai hat héten keresztül csoportos konzultációkon vehetnek részt keddenként, szakemberek közreműködésével beszélhetnek problémáikról. Emellett az intézmény pszichológusai egyéni tanácsadást tartanak szülőknek az átalakult családi és szülő-gyermek kapcsolatok kezeléséről.

A Tiszántúli Református Egyházkerület sok online tartalommal készült a nagyhétre és húsvétra

- közölte a püspöki hivatal sajtószolgálata. Közleményük szerint a gyülekezetekben figyelnek az egyedülállókra és az idősebbekre is: telefonon tartják velük a kapcsolatot, bevásárolnak nekik, kiváltják a gyógyszereiket, hogy így is érezzék a lelki támogatást.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szerdán negyven debreceni családhoz juttatott el gyorssegélyként csomagot. Ezekbe tartós élelmiszerek, immunerősítők és gyerekeknek szánt csokitojás mellett keresztény kiadványok, bibliai igéskártyák is kerültek a lélek erősítésére

- jelezték.

Nyíregyházán ingyenes telefonszámot biztosít a szociális vagy lelki segítségre szorulók számára a helyi család- és gyermekvédelmi központ. Az ügyintézők munkanapokon 8 és 16 óra között fogadják a hívásokat.

Veszprém megyében a korábbinál is nagyobb körültekintéssel dolgoznak a házi segítségnyújtásban tevékenykedők, akik az idősek ellátása során ezekben a hetekben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a lelki segítségnyújtásra

- mondta a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség falugondnoki és házi segítségnyújtó szolgálatának fenntartója. Bikádi László református lelkész hozzátette, hogy a járvány kitörése nagy kihívás elé állította a szervezetet, meg kellett szervezni a biztonságos munkavégzést, ezért minden dolgozót szájmaszkkal, kesztyűvel láttak el, és fokozottan védik, otthonmaradásra kérik gondozottjaikat is, akik nagyon együttműködőek.

A lelki támogatás most még fontosabb, a szolgálat dolgozói készek arra, hogy mind több feladatot vállaljanak a járvány esetleges súlyosbodása esetén

- hangsúlyozta a lelkész.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsvét

koronavírus

koronavírus-járvány

segítség

segítségnyújtás

vidéki települések

vidék