Tilos a tűzgyújtás az egész országban: súlyosan megfizet, aki nem tartja be

MTI   
  Megosztom
Tilos a tűzgyújtás az egész országban: súlyosan megfizet, aki nem tartja be

Idén már csaknem 4 ezer szabadtéri tűzeset volt, köztük egy halálos. 14 ember sérült meg, ember pedig, miközben a kertjében gazt égetett, életét vesztette.

Péntektől a fokozott erdőtűzkockázat miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint

A Nébih fokozott körültekintést kér a lakosságtól, hiszen Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű "biomassza" kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva. Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná a szárazságot, az előrejelzések alapján az elkövetkező egy hétben nem várható.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról ezen az oldalon és a katasztrófavédelem honlapján elhelyezett térkép segítségével lehet tájékozódni.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: idén már 3850 szabadtéri tűz volt az országban, összesen 5800 focipályányi terület égett le. Ezekben 14 ember sérült meg. Egy ember pedig,

AZ OKF szóvivője felhívta a figyelmet, hogy csak ott szabad kerti hulladékot égetni, ahol azt önkormányzati rendelet engedi. Ezt a rendeletek jellemzően úgy tartalmazzák, hogy tűzgyújtási tilalom idején tilos az égetés. A magyar települések 91 százalékán, 2188 településen szabad kerti hulladékot égetni, Budapest egész területén tilos.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tűzgyújtási tilalom

nébih

katasztrófavédelem