Kiderült: ezért ömlik a zavaros, fekete víz a Balatonba

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ezért ömlik a zavaros, fekete víz a Balatonba

Zavaros, fekete víz ömlik a Balatonba, ami első ránézésre aggasztó látványnak bizonyul. A szokatlan jelenségre a magyarázat azonban egészen egyszerű - írja a csodalatosbalaton.hu.

A Balatontól délre, Táska településen ered a 12 kilométer hosszú Nyugati-övcsatorna, amelynek vize Balatonmáriafürdőnél folyik a Balatonba. A helyiek nagy ároknak vagy Máriai ároknak nevezik. A portál képein és a videón látható, hogy zavaros fekete áramlat ömlik a tóba a Nyugati-övcsatornán keresztül.

A látvány első ránézésre aggasztónak tűnhet, de egyszerű a magyarázat a szokatlan színű vízfolyásra. A Nyugati-övcsatornát 1908 és 1911 között építették, hogy a Nagyberekbe jutó öt vízfolyást közvetlenül tereljék a Balatonba. A Nagyberek egy részét sötétbarna színű tőzegrétegek borítják, amelyen átszivárog a talajvíz és kioldja a huminsavakat, amik sötét színd adnak a bereki vizeknek. A képek és az élő webkamera videója a portál cikkében érhető el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

fekete

víz