Kiderült: ezért ömlik a zavaros, fekete víz a Balatonba

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ezért ömlik a zavaros, fekete víz a Balatonba

Zavaros, fekete víz ömlik a Balatonba, ami első ránézésre aggasztó látványnak bizonyul. A szokatlan jelenségre a magyarázat azonban egészen egyszerű - írja a csodalatosbalaton.hu.

A Balatontól délre, Táska településen ered a 12 kilométer hosszú Nyugati-övcsatorna, amelynek vize Balatonmáriafürdőnél folyik a Balatonba. A helyiek nagy ároknak vagy Máriai ároknak nevezik. A portál képein és a videón látható, hogy zavaros fekete áramlat ömlik a tóba a Nyugati-övcsatornán keresztül.

A látvány első ránézésre aggasztónak tűnhet, de egyszerű a magyarázat a szokatlan színű vízfolyásra. A Nyugati-övcsatornát 1908 és 1911 között építették, hogy a Nagyberekbe jutó öt vízfolyást közvetlenül tereljék a Balatonba. A Nagyberek egy részét sötétbarna színű tőzegrétegek borítják, amelyen átszivárog a talajvíz és kioldja a huminsavakat, amik sötét színd adnak a bereki vizeknek. A képek és az élő webkamera videója a portál cikkében érhető el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

fekete

víz