Koronavírus: több ezer egészségügyis eshetett ki a munkából a járvány miatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Koronavírus: több ezer egészségügyis eshetett ki a munkából a járvány miatt

Csaknem 40 százalékuk múlt már el 50 éves. Szűkebb adatai nincsenek az Eurostatnak, de a kamarai közlésekből is kitűnik, hogy hirtelen rengeteg 65 év feletti szakember tűnhetett el a kórházakból, rendelőkből.

Több ezer veszélyeztetett korú egészségügyi dolgozó eshetett ki a munkából a járvány miatt. A Pénzcentrum megkereste az ügyben az Eurostatot, és az uniós statisztikai hivatal által küldött adatok szerint

Szűkebb adatai nincsenek a hivatalnak, de a kamarai közlésekből is kitűnik, hogy

Rendre elhangzik az operatív törzs sajtótájékoztatóin, hogy a veszélyeztetett korban lévő, tehát 65 év feletti egészségügyi dolgozókat "hátrébb léptették", nem érintkeznek betegekkel, inkább a konzultációkban, távsegítségben vesznek részt a tapasztaltabb kollégák - erről már kormányrendelet is megjelent, amelyben előírták, hogy az említett kollégák csak távgondozásban vehetnek részt. Arról csak találgatások voltak, hogy ez konkrétan hány egészségügyi dolgozót érinthet, hány orvos, nővér eshetett ki a munkából a járvány miatt, konkrét számokat nem ismertettek. A Pénzcentrum most az Eurostattól kikért adatai alapján nézte meg, hogy nagyjából hányan veszélyeztetettek a magyar egészségügyben.

Bár az uniós statisztikai hivatalnak csak tágabb korcsoportokra vonatkozó adatai vannak (konkrétan csak az 50+ éves egészségügyi dolgozók számát tudják, és küldték meg a Pénzcentrumnak), de a nagyságrendekre ennek alapján is ráláthatunk. Az Eurostat szerint 2019 utolsó negyedévében Magyarországon nagyjából 202 ezren dolgoztak az egészségügyben - ebben benne vannak az orvosok, ápolók, szülészek, asszisztensek, gyakorlatilag mindenki, akinek egészségügyi végzettsége van. És akkor most jön a hidegzuhany:

Ez az összes alkalmazott 37,17 százaléka. Bár nem tudni pontosan, hogy ezek között hány 65 év feletti egészségügyi dolgozó van, de a korábbi hírek, illetve a Magyar Ovosi Kamara tájékoztatása szerint a háziorvosok körülbelül 33 százaléka 65 év feletti - ha csak azt vesszük alapul, hogy a KSH adatai szerint 2018-ban 6082 háziorvos és házi gyermekorvos volt Magyarországon, akkor már csak ezekből a rendelőkből kb. 2000 szakember kényszerült távdiagnosztikába. És akkor még az asszisztensekről nem esett szó. Emellett a járóbetegellátásban is számottevő a 65 felettiek aránya, úgyhogy a kormányzati korlátozás a 200 ezres állomány számottevő részét is érintheti.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

egészségügy

magyar egészségügy

egészségügyi dolgozó