Robban a cukiságbomba: bővült a népszerű debreceni maki család + FOTÓ

HelloVidék   
  Megosztom
Robban a cukiságbomba: bővült a népszerű debreceni maki család + FOTÓ

Ismét új jövevényekkel bővült a Debreceni Állatkert népszerű maki csapata. A mostanra veszélyeztetettnek számító gyűrűsfarkúak állományából jelenleg több él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön, ezért keiemletn fontos az állatkertek szerepe.

Az egykor magyar uralkodóval is rendelkező Madagaszkár szigetének endemikus makifajai közül a gyűrűsfarkú maki tölti a legtöbb időt az otthonául szolgáló száraz erdők talajszintjén, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár az egyik legjellegzetesebb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősfaj, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint 2000 és 2017 között 95%-kal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében.

Így mostanra jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön, a faj pedig veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A jelen körülmények között ezért is különösen fontos, hogy az állatkertek stabil és életképes állományokat tartsanak fenn.

A Debreceni Állatkert Katta-sétányának játékos és szórakoztató lakói, a gyűrűsfarkú makik évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. Ez idén sincs másképp, miután két nőstényük nemrég egy-egy egészséges utódnak adott életet a mintegy négyhónapos vemhességet követően. A kifogástalan étvágyú, életerős kölykök egyelőre anyjuk bundájába csimpaszkodva töltik idejüket, de napról napra kíváncsian ismerkednek társaikkal és a külvilággal, az anyatej mellett pedig most már szívesen belekóstolnak a felnőttek táplálékába is. A közönségkedvenc kattacsapattal a kert újranyitását követően testközelből is találkozhatnak majd a látogatók.

Fotó: Debreceni Állatkert

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

debrecen

debreceni állatkert

állat