Kijárási korlátozás: ezt a legtöbb kutyás nem tudja, súlyos ára lehet a figyelmetlenségnek

HelloVidék   
  Megosztom
Kijárási korlátozás: ezt a legtöbb kutyás nem tudja, súlyos ára lehet a figyelmetlenségnek

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében egyre több intézkedést vezetett be a kormány, majd március végétől elrendelték a kijárási korlátozást. Sokan otthoni, önkéntes karanténba vonultak, így egyre több háziállattulajdonos is hosszú ideig a négy fal között tartózkodik. A megváltozott életmód, a séták csökkenése súlyos hatással lehet a kutyákra. Mi lehet a megoldás? Szabad hosszú sétákra indulnunk kedvenceinkkel? Léteznek alternatív módszerek? A HelloVidék Vajkyné Nagy Andrea humán és állat fizioterapeutát kérdezte a kutyák egészségmegőrzéséről és a járványhelyzettel kapcsolatos komoly veszélyekről.

A koronavírus-járvány érkezésével sok üzlet bezárt, illetve rövidített nyitvatartást vezetett be, a legtöbb válallkozás felfüggesztette tevékenységét vagy, ha a lehetőségei engedték otthoni munkavégzésre állt át. Az oktatási intézményekben elindult a digitális tanrend, így egyre több időt töltünk a javaslatoknak megfelelően, csökkentve a személyes találkozásokat az önkéntes házi karanténunkban.

A leghatékonyabb védekezés a szakértők szerint továbbra is a tömeg elkerülése, a személyes kontaktusok minimalizálása és a megfelelő higiénia betartása, ezért a kormány az utóbbi hetekben különböző intézkedésekkel törekedett a koronavírus magyarországi terjedésének lassítására. Március 28-án első alkalommal rendelték el a kijárási korlátozást, amit később meghosszabbítottak visszavonásig. A korlátozás szabályai alapján lakóhelyünket csak a rendeletben foglalt alapos indokok egyike miatt hagyhatjuk el.

A COVID-19 terjedésének megfékezéséhez kapcsolódó intézkedésekkel, egyre több háziállattulajdonos tartózkodik hosszú ideig otthonában, így a gazdiéval együtt a kutyák megszokott napirendje is valószínűleg teljesen átalakult. A séták száma sok esetben lecsökkent, időtartama a szükséges minimumra korlátozódott. A szaladgálásra a szabadban és a játékra más kutyákkal kevésbé van lehetőség, inkább csak egy rövid egészségügyi séta keretében végzik el a dolgukat a kutyák.

A HelloVidék megkérdezte Vajkyné Nagy Andrea humán és állat fizioterapeutát, hogy mire kell ügyelniük a gazdiknak a járványhelyzet ideje alatt megváltozott életmóddal kapcsolatban ahhoz, hogy megőrizhessék az állatok egészségét és eközben ne zsebeljenek be magas bírságokat sem.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet szerint lakóhelyünk elhagyására alapos indoknak számít az állatok ellátása és a háziállat közterületi sétáltatása is. Természetesen a veszélyhelyzet ideje alatt nem mindig könnyű feladat a megfelelő távolság betartása mellett, hosszú sétákat tenni, aktív időt tölteni a szabadban a kutyánkkal, ezért néhány dologra érdemes odafigyelnünk ebben az időszakban kedvencünkkel kapcsolatban.

Andrea kiemelte, hogy a séta nagyon fontos, ezért nem megoldás, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt egyáltalán nem visszük a kutyákat a szabadba.

Elsősorban mozgásszervi beteg kutyákkal foglalkozom, de a séta az egészséges és a beteg kutyák esetében egyaránt fontos egészségmegőrzés szempontjából is. Egy krónikus mozgásszervi problémás kutya számára viszont kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres, de kíméletes mozgatás

- hangsúlyozta. Azoknak, akik pedig a szabályok miatt aggódnak azt javasolja, hogy törekedjenek kevésbé népszerű helyszíneket választani a sétákhoz, ahol nincs tömeg: talán itt az ideje az új helyek megismerésének.

A megszokott mennyiségű és minőségű testmozgás hiánya számos problémát okozhat az egészséges kutyák esetében is. Egy ilyen időszakban nagy a kockázata a túletetésnek, elhízásnak és lehetséges, hogy az eddigi napi adagokon is szükséges változtatni.

Nagyon oda kell figyelni a kevesebb mozgás, a megszokott kirándulások elmaradása miatt az etetésre, főként a hízásra hajlamos kutyáknál. Erről érdemes a gazdinak egy olyan állatorvossal egyeztetni, aki jól ismeri a kutyáját

- mondta el Andrea.

Arról is megkérdeztük Andreát, hogy ha kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni van-e valami módszer, amivel otthonunkban, a négy fal között tudjuk mozgatni, aktívan tartani a kutyánkat. Elmondta, hogy az utóbbi hetekben számos online tréning indult a közösségi oldalakon ilyen céllal.

Ezeknél a benti játékoknál, tréningeknél főleg az “ agyi lefárasztásnak” van nagy szerepe, emellett szórakoztató is és nem mellesleg oktató, nevelő hatása van

- fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a sétákat természetesen nem helyettesítik, de kiegészítésnek szabadon válogathatunk az interneten található kreatív, oktató játékok közül. A People magazin ajánlása alapján már a legegyszerűbb dobálós játék is hasznos lehet, de javasolják azt is, hogy esetleg dugjuk el a lakás valamelyik pontján a játékot, hogy a kutyánk megtalálhassa.

Ha ennél összetettebb feladatra vágyunk vagy új dolgokat tanulnánk a kedvencünkkel, akkor most valóban érdemes böngészni kicsit az interneten, mivel számos kutyaiskola, kutyaovi és kennel oszt meg ingyenes oktató videókat trükkökről, szórakoztató feladatokról, amikkel mozgásban tarthatjuk a kutyákat testileg és szellemileg, valamint a közös munkával a szórakozás közben még csiszolhatunk a megfelelő kutya-gazdi kapcsolaton is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutya

állattartás

egészség

állat

koronavírus

koronavírus-járvány

járvány

kijárási korlátozás