Döntöttek: ingyen nyelvvizsga és KRESZ-vizsga jár a kisgyerekes anyáknak

MTI   
  Megosztom
Döntöttek: ingyen nyelvvizsga és KRESZ-vizsga jár a kisgyerekes anyáknak

A cél, hogy segítsék az édesanyák későbbi elhelyezkedését, a koronavírus-járvány miatti nehezebb gazdasági helyzetben ugyanis fontos, hogy jobb esélyük legyen a kisgyermeket nevelőknek a munkaerőpiacon, mondta Novák Katalin.

A jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, ezért esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához hozzájárulnak, és a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához szintén támogatást nyújtanak, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mindez 136 ezer embert érint.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt erről bővebben. Az is kiderült, hogy július elsejétől él a lehetőség. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent rendeletről elmondta: a cél, hogy segítse az édesanyák későbbi elhelyezkedését,

Arról is döntöttek már korábban, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga 20 éves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.

A babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény feltétele, hogy az előbbi esetében az igénylő három év, egy tízmilliós csok esetében pedig két év folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen, a koronavírus-járvány miatt azonban többen elveszíthetik állásukat. Annak érdekében, hogy ebben az esetben se essen el a támogatástól, aki újra elhelyezkedik, a veszélyhelyzet időszakát, maximum hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként.

A rendelet lehetővé teszi azt is, hogy a feleség meghatalmazásával a férj egyedül is igényelhesse a bankfiókban a babaváró támogatást, így például a kismamának nem kell személyesen jelen lennie.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisgyermekes családok

kisgyermekes anyukák

nyelvvizsga

kresz

kresz-vizsga

kresz-tanfolyam