Módosulhat a korlátozás? Ekkor mehetnének vásárolni a 65 év felettiek

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Módosulhat a korlátozás? Ekkor mehetnének vásárolni a 65 év felettiek

Módosulhat a 65 év felettiek számára kiszabott vásárlási idősáv a boltokban a jelenlegi háromórás, kizárólagos időtartam rövidülésével és a szombati nap korlátozásainak eltörlésével – értesült a Magyar Nemzet.

Ahogy a portál beszámolt róla egyre gyakrabban merül fel az a gondolat ipari körökben, hogy a kormány hajlik a 65 év felettieknek szóló vásárlási idősáv finomítására. Amit amúgy már akorlátozások bevezetésekor is kérték a kiskereskedelmi szereplők.

Úgy tudjuk, mára bebizonyosodott: teljesíti küldetését a kijárási korlátozások elrendelésekor bevezetett korosztály szerinti elkülönítés a boltokban. Az átlag fogyasztó alkalmazkodott az új időbeli szabályokhoz, vagyis megvalósul a koronavírus által veszélyeztetettebb idősek védelme a forgalmas zárt terekben, ami továbbra is mérvadó a járvány elleni védekezés idején

- írja a portál.

Persze a piaci tapasztalatok mást mutatnak. Az elmúlt hetekben megmutatkozott, hogy nyitástól 9 óráig megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és több helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében.

Ahogy az eddigi tapasztalatok mutatják, a boltok forgalma a háromórás speciális szakaszban látványosan csökken 12 óráig. Ezután pedig ismét megindult fölfelé a látogatottság, amikor zárásig az aktív korúakat fogadják a bevásárlóhelyek. Jelenleg úgy tűnik, őtartam miatt túlságosan koncentrálttá váltak túlságosan koncentrálttá váltak a korlátozott időtartam miatt.

Információnk szerint nemzetközi mintára a jövőben két órára változhat a 65 év felettiek által a bolti vásárlásra kizárólagosan fordítható idő délelőttönként, ami ráadásul szombatonként teljesen megszűnhet. Vagyis az első hét végi napon mindenki számára visszaállhat a korábban megszokott menetrend a családi időtöltésre való készülődés eddigi szokásaival. Eszerint szombaton az idősebbek is mehetnének vásárolni, de továbbra is tanácsos otthon maradniuk akkor, amikor sokan vannak az áruházakban. Ez ugyanakkor már nem jelenthet hátrányt számukra, mivel a friss áru beszerzéséhez a már kialakult szociális támogatási rendszer – például az önkormányzatok szolgáltatása, miszerint segítséget nyújtanak a nyugdíjasok vásárlásaihoz, vagy a családtagok, szomszédok közreműködése, illetve a folyamatosan elérhető mozgó árusítás – lehetővé teszi, hogy ők se maradjanak ellátatlanul hétfőig

- számolt be a hírről a Magyar Nemzet.

A korlátozások bevezetésekor elrendelt 9-12 óráig tartó idősáv kapcsán leginkább a szombati napokon történő megszokott bevásárlások miatt emeltek szót a vevők és a kereskedők is. A forgalmi adatok szerint a boltokban jellemzően az egyik legforgalmasabb nap a héten a szombat.

A háromórás kieső idővel viszont az élelmiszerek értékesítése átalakult, miközben az internetes kiszállítások piaca túlterheltté vált. Azaz a fogyasztás továbbra is összességében élénk, de korlátozott a lakosság körében, amit a hagyományos üzletek így nehezebben tudnak kielégíteni. Mivel a kereskedelemben nap mint nap felelősen kezelik a járványhelyzetet, illetve a vásárlók java elsajátította mostanra az otthonmaradással járó felelős társadalmi hozzáállást, felkészülten a tömeges megbetegedésekre, fontolóra veheti a kormány az enyhítést

– számoltak be a változásokról a lap nem hivatalos forrásai.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kijárási korlátozás

bevásárlás

koronavírus

koronavírus-járvány

bolt

bevétel

forgalom