Nagy bajban vannak a fogorvosok a járvány miatt: csak ez segíthet rajtuk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nagy bajban vannak a fogorvosok a járvány miatt: csak ez segíthet rajtuk

Milyen problémákkal érdemes most felkeresni a fogorvosi rendelőt és milyen kezelésre számíthat az, akinek valamilyen panasza van? És hogyan működik pontosan a sürgősségi ellátás?

A járványhelyzet miatt a fogászati ellátás a hatályos rendelkezések értelmében a sürgősségi, akut ellátásra korlátozódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos beavatkozások szünetelnek, azonban az tévhit, hogy jelenleg csak és kizárólag foghúzásra szorítkozna az ellátás. Adódik a kérdés, akkor mégis milyen problémákkal érdemes most felkeresni a fogorvosi rendelőt és milyen kezelésre számíthat az, akinek valamilyen panasza van? És hogyan működik pontosan a sürgősségi ellátás? Többek között erről is beszélt a Pénzcentrumnak Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának elnöke.

A szakember elmondta: a magyarok fogazati állapota elég problémás. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a 65 év felett teljes fogatlanságban szenvedők arányának 25% alatt kellene lennie. Magyarországon ez több mint 50%.

A statisztikák és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a legtöbben csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már valamilyen panaszuk van, sok esetben pedig az egyetlen megoldás a problémás fog eltávolítása

- fejtette ki. A magyar lakosság egy jelentős részének már kora felnőtt korára nincs meg a fogainak egy jelentős hányada, és az esetek többségében ezeket később sem pótolják. Ennek természetesen vannak anyagi okai is, a jobb anyagi és szociális körülmények között élők fogászati állapota jobb, mint például a nehezebb anyagi helyzetben élőké, árnyalta a képet.

Ha valakinek panasza, fájdalma van, az mindenképp konzultáljon telefonon a fogorvosával, aki majd eldönti, hogy szükség van-e azonnali beavatkozásra, vagy a kezelés halasztható, sőt, bizonyos esetekben a probléma otthon is megoldható, tanácsolta a mostani járványhelyzettel kapcsolatban.

Egy ínygyulladás is tud komoly fájdalommal járni, de annak ellátásához nincs szükség személyes találkozóra a fogorvossal, a szakember azonban akár telefonon is tud segíteni, mivel és hogyan érdemes azt kezelni. A legfontosabb tehát, hogy ha valakinek fájdalma van, ne várjon: a sürgősségi ellátás nem azt jelenti, hogy a fogorvos mindenképpen kihúzza a problémás fogat.

A teljes interjú a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

fogászat

fogorvos

fogorvosi szolgáltatók