Megszűnhet a több éves probléma: így számolják fel a torlódást a Balaton és Budapest között

HelloVidék   
  Megosztom
Megszűnhet a több éves probléma: így számolják fel a torlódást a Balaton és Budapest között

Megkezdődött a Veszprém déli elkerülő út négysávossá bővítése. A beruházásnak köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások.

A vírusválság nem írja felül a hazai közúthálózat fejlesztésével kapcsolatos terveket, és a védekezés első szakaszában nem okozott jelentős késedelmet a beruházások megvalósításában. A Veszprém déli elkerülő szakaszt a Litéri és Füredi csomópontok között 7,5 kilométeren négysávossá bővítik, a lámpás csomópontok helyett külön szintű csomópontokat alakítanak ki, a meglévő burkolatot felújítják, korszerűsítik.

A kivitelezési munkálatok április végén kezdődnek meg az új Budapesti csomópontnál, ezt Litér felől haladva a 2x2 sáv kiépítése és a teljes burkolat cseréje követi. Párhuzamosan megindulnak a további szükséges közműkiváltások, az előkészítő és hídépítési munkák is. A projekt két szakaszra bontva valósul meg: a Litéri és a Budapesti csomópont közötti rész várhatóan 2021 decemberére készül el, a Füredi csomópontig tartó folytatás kivitelezési munkái tervezetten 2023 elejéig tartanak majd.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft. végzi nettó 25,3 milliárd forint értékben.

Mosóczi László kifejtette, hogy a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések a védekezés első szakaszában nem okoztak jelentős késedelmet a hazai közlekedésfejlesztésben. A munkálatok fokozott elővigyázatossági intézkedések mellett az elmúlt hetekben is folyamatosan zajlottak. A tartós fennakadásokat nemcsak az új szakaszok építésénél, hanem a Magyar Közút beruházásaiban zajló közútfelújítások esetében is sikerült elkerülni. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, hogy az innovációs tárca ennek megfelelően változatlanul úgy számol, hogy a rendkívüli körülmények ellenére is elkészülhet 2020-ban többek között Eger gyorsforgalmi bekötése, az M4 és az M76 több szakasza, az M0 déli szakasz korszerűsítésének első üteme és az új komáromi Duna-híd is.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője szerint a veszprémi déli elkerülő rég várt beruházás, amelynek igazán fontos mérföldkövéhez érkeztek. A fejlesztés nemcsak a veszprémieknek fontos, hanem a térségben élők számára is, hiszen a város a Bakony és a Balaton ölelésében kiemelt központ, ahová a környező településekről sokan járnak nap mint nap munkába és iskolába.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hozzátette, hogy a déli elkerülő út bővítésével Veszprém kelet-nyugati irányú megközelíthetősége tovább javul, Budapest felé pedig kiteljesedik. A beruházás egyszerre szolgálja a város gazdasági, turisztikai érdekeit és lakói életminőségének javítását, mert gyorsabban és kényelmesebben lehet majd elérni bennünket, ugyanakkor belső útjaink terhelése is csökkenhet.

Nagy Róbert Attila, a beruházó NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 8-as főút forgalma a kivitelezés ideje alatt is biztosított lesz két sávon, a meglévő és megépítendő Almádi és Füredi csomópontokban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

négysávos

elkerülő

út

építés

útépítés

veszprém

veszprém megye