Ennek sokan nem fognak örülni: népszerű gyógyszerek lettek vénykötelesek mostantól

MTI   
  Megosztom
Ennek sokan nem fognak örülni: népszerű gyógyszerek lettek vénykötelesek mostantól

Az indoklás szerint ezeknél a gyógyszereknél a biztonságos napi dózis túllépésének veszélye fokozott. Az új szabályozás összesen 10 készítményt érint, amik 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmaznak.

"A betegek védelmének és a biztonságosabb gyógyszeralkalmazás érdekében" tettek vénykötelessé május elsejétől több ibuprofén/dexibuprofén tartalmú gyógyszert, olvasható az Országos Gyógyszerészeti Intézet oldalán. Az új szabályozás összesen 10 készítményt érint, amik 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmaznak.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi​ Intézet korábban,az ibuprofén előny-kockázat értékelésének alapján, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásaitfigyelembevéveúgy döntött, hogy az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében a jövőben azon készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg. Az olyan készítmények, melyeknél a biztonságos napi dózis (1200 mg ibuprofén, 600 mg dexibuprofén) túllépésének veszélye fokozott (600 és 800 mg ibuprofént, 300 mg dexibuprofént tartalmazó tabletták, vagy reumatikus betegségek kezelésére javasolt gyógyszerek), vénykötelessé válnak, mivel az orvosnak ismernie kell a beteg kórtörténetét, fel kell mérnie a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat és ezekfigyelembevételévelkell meghatároznia a gyógyszer adagját és a kezelés időtartamát.

így ezentúl sem kell orvoshoz mennie annak, aki kis-közepes fájdalmára vagy lázára ibuprofent akar szedni, írják.

Itt van a mostantól már csak receptre kapható gyógyszerek listája:

  • DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
  • SERACTIL DOLO 300 mg filmtabletta (dexibuprofen)
  • DOLOWILL ULTRA FORTE 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
  • BRUFEN 600 mg pezsgőgranulátum (ibuprofen)
  • BRUFEN 800 mg retard tabletta (ibuprofen)
  • ALGOFLEX FORTE filmtabletta, május 1-től a név is változik: Algoflex Ultra Forte 600mg filmtabletta (ibuprofen)
  • Ibuprofen Farmalider 600 mg granulátum belsőleges oldathoz (ibuprofen)
  • IBUMAX 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
  • IBUMAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
  • SPEDIFEN 600 mg granulátum (ibuprofen)​

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógyszer

recept

vényköteles

fájdalomcsillapító

ibuprofen