Hatalmas változást jelentettek be: ez a helyzet a magyar koronavírusosok számával

MTI   
  Megosztom
Hatalmas változást jelentettek be: ez a helyzet a magyar koronavírusosok számával

Továbbra is indokolt a kijárási korlátozás és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó külön rendelkezések betartása Budapesten és Pest megyében.

Már két napja csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felidézte, hogy a járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust, jelenleg viszont 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373. A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása - ismertette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz. Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, konzultáció, gyógyszerfelírás telefonon is történhet. Ha a beteg vizsgálata elkerülhetetlen, akkor előzetesen felmérik a beteg állapotát, koronavírus-státuszát. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor megtörténik az ellátás, és ilyen esetekben a vizsgálat előtt nem kell laboratóriumi tesztet csináltatni.

Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Ilyenkor a szakorvos jelzi az elektronikus szolgáltatási térben a beteg gyanús státuszát, majd a háziorvos kéri meg számára a laborvizsgálatot.

Ezt az a szolgáltató rendeli meg, ahol az ellátást a páciens kapni fogja. A vizsgálathoz szükséges mintát az egészségügyi szolgáltatónál veszik le, majd azt az arra kijelölt laboratóriumok egyikébe kell küldenie. Országosan tíz laboratóriumot jelöltek ki a levett minták elemzésére, értékelésére. Hozzátette: ez a laborszám egyelőre elegendő.

Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán az idősotthonokkal kapcsolatban elmondta, ezen otthonok ellenőrzése folyamatos, a jelentések összegzése folyamatban van, a nagy létszámú otthonok ellenőrzését elvégezték. 31 idősotthonban regisztráltak koronavírus-fertőzést. A budapesti Kamaraerdei otthonban 40 gondozottról és 9 gondozóról derült ki, hogy pozitív, itt ketten hunytak el. A Pesti úti intézményben a járvány kezdete óta 296 fertőzöttet regisztráltak, de megjegyezte, hogy nem ennyien betegek. Ebből az intézményből 154-en vannak kórházba, 26 ápoló érintett a fertőzésben és negyvenen haltak meg, továbbá 41-en már meggyógyultak és visszatérhettek az otthonba.

Továbbra is indokolt a kijárási korlátozás és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó külön rendelkezések betartása Budapesten és Pest megyében, mondta el ugyanezen a sajtótájékoztatón az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert alezredes. Közölte:

Az alezredes elmondta: jelenleg is tart a kormány ülése, amelyen foglalkoznak a járványügyi helyzettel. A további lehetséges intézkedésekről a döntéseket a csütörtöki Kormányinfón ismertetik.

Szólt arról is, hogy szerdán egy újabb teherszállító gép hozott Pekingből 17 574 kilogramm védőkesztyűt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

operatív törzs

koronavírus

koronavírus-járvány

országos tisztifőorvos