Van kiút a bajból? Hatalmas segítséget kapnak az állattartók

HelloVidék   
  Megosztom
Van kiút a bajból? Hatalmas segítséget kapnak az állattartók

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig a Nébih engedélyezi, hogy az állatorvosok elektronikus úton küldjék meg a vényeket az állattartóknak és, hogy a patikákban mindössze ezt használják fel. Vényköteles készítményt azonban még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni. Ennek megsértésre súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. A vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása.

Április eleje óta folyamatosan ellenőrzik az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmi forgalmazását a Nébih szakemberei. A jelenleg is tartó ellenőrzések elsősorban támogató jellegűek: a szakemberek felmérik, hogy a hatóság a járványügyi veszélyhelyzet alatt milyen intézkedésekkel tudja segíteni a vállalkozókat. A Nébih egyúttal figyelemmel kíséri azt is, nem alakul-e ki állatgyógyszer-hiány az országban. Az ellenőrzések során a szakemberek felhívják a vállalkozók figyelmét az esetleges kisebb hibákra.

Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében a Nébih engedélyezi, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az állatorvosok – olyan esetben, amely megítélésük szerint nem igényli az állat és gazdája megjelenését a rendelőben – a vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak. A patikában a készítmény kiváltáshoz elegendő, ha a gazda az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott vényt mutatja be. A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon – az érvényes előírásoknak megfelelően – öt évig kell, hogy megőrizze.

Utóbbi készítménycsoport szabályos felhasználása kiemelten fontos az antibiotikum-rezisztencia jelentette veszély miatt, amelyről számos hasznos információ olvasható a Nébih Meddig hat? kampányának oldalán.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

állat

háziállat

nébih

állatgyógyászat

gyógyszer

patika

koronavírus

járvány