Kiderült: ezekben a városokban élnek a legboldogabb emberek Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ezekben a városokban élnek a legboldogabb emberek Magyarországon

Elkészült Magyarország legfrissebb Boldogságtérképe, amely különböző szempontokat vizsgálva határozza meg, hogy hol a legboldogabbak a magyarok. A felmérés alapján kiderült, hogy Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhely, ezért utánajártunk a megyei adatok alapján, miért vidámak a Fejér megyeiek.

Idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a 2019 április és a 2020 március 10 közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján. A Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával megvalósuló felmérésből kiderült, hogy mely régiókban milyen mértékben tartják magukat boldognak az emberek, valamint a 2016 óta évente elkészülő térképpel nyomon követhető a hazai jóllét szint trendje.

A mostani vizsgálatban Magyarország 962 településéről összesen 7863, 17-92 éves férfi és nő vett részt. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára. Az adatok lehetőséget adtak a férfiak és a nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét eltérő fokán élő, a különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

A kutatás alapján megállapították, hogy a magyar lakosság globális jóllét szintje 2019-2020-ban a 2016-2018 közötti időszakban mért értékekkel megegyező. A World Happiness Report 157 országot vizsgáló 2020-as jelentése szerint pedig Magyarországon nőtt a lakosság boldogság szintje, így az országok rangsorában a 62. helyről Magyarország előbbre lépett a 53. helyre. Az országosan szemlélve tehát cseppet sem számít hazánk boldogtalannak, de a régiók, megyék és megyeszékhelyek vonatkozásában jelentős eltérések állapíthatók meg.

A térképet elemezve megfigyelhető, hogy annak ellenére, hogy valamelyest nőtt a boldogságszint Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön továbbra is boldogtalanabb régiók sorát erősítik. A globális jóllét szintje Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, de csökkent a jóllét szintje a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön is.

A megyék tekintetében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megye vezeti a boldogság rangsort és jelentősen csökkent a jóllét szint Zala, Vas, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A legboldogabbnak a friss vizsgálat szerint a Veszprém megyében lakók bizonyultak és a megyék jóllét szint rangsorát változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megye zárja.

Az adatok alapján a Budapesten élők boldogságszintje továbbra is a magyar lakossági átlag alatt van és ez a mentális egészség és a pszichológiai immunitás vonatkozásában is igaznak bizonyult. A friss kutatás szerint ismét megerősítést nyert az, hogy a kistelepüléseken élők szignifikánsan boldogabbak mint a városiak.

A listán Székesfehérvárt, Szeged és Debrecen követi, a rangsor végén pedig Kaposvár áll. Talán nem is lehet véletlen az eredmény, hiszen ha Fejér megye statisztikai adatait vizsgáljuk a hivatalos számok is pozitív irányt mutatnak a legtöbb területen. A KSH adatai szerint a közép-dunántúli régió más megyéihez képest is népesnek számító, 418 ezer fős Fejér megyében több gyermek született, mint a tavalyi évben annak ellenére, hogy országosan tekintve a születések száma 0,7 százalékkal csökkent.

Fejér megye foglalkoztatási aránya 62,4 százalék, ami az országos (61 százalék) adatnál is jobbnak számít. A munkanélküliség rátát tekintve pedig hetedik a rangsorban, az országos 3,3 százaléknál közel 1 százalékkal jobban teljesítve. A megye foglalkoztatással kapcsolatos kiemelkedő eredményeire részben magyarázatot adhat a térség rendkívül erős ipari teljesítménye, amelyet az egy főre jutó ipari termelést tekintve csak olyan "nagyágyúk" előznek meg, mint a híres nagyvállalatoknak, valamint több iparvárosnak otthont adó Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye.

Szintén "boldogságra adhat okot", hogy a dobogó harmadik fokán áll Fejér megye 244 444 forint/fő havi nettó átlagkeresettel. A listán csak Budapest és Győr-Moson-Sopron szerepelt jobban az anyagi tényezőt vizsgálva. Azoknak, akik éppen költözés előtt állnak vagy esetleg egy új élet indítását tervezik jó hír lehet, hogy Magyarország legboldogabb városában továbbra is kedvezőbb áron juthatunk ingatlanhoz mint a fővárosban.

A fővárosban ugyanis a legalacsonyabb árkategóriába tartozó területeken is körülbelül 400 ezerrel számolhatunk, de a népszerűbb környékeken az 1 milliót is elérheti a lakások átlagos négyzetméterára.

VIDÉKEN KERESEL INGATLANT? KAPÓRA JÖHET A FALUSI CSOK: NÉZD MEG A TELEPÜLÉSEKET, AHOL IGÉNYELHETED - KATT!

A KSH adatai szerint a főváros és a vidék átlagos lakásokra vonatkozó árszintje között a különbség folyamatosan nő és már több mint 2,5-szeres lett: Budapesten 33,6 millió, vidéken 13,3 millió forint.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

boldog

város

település

felmérés

kutatás

boldogság

elégedettség