Rengetegen akarnak katonának menni: ezt hozta a vírus miatti veszélyhelyzet

MTI   
  Megosztom
Rengetegen akarnak katonának menni: ezt hozta a vírus miatti veszélyhelyzet

Ugrásszerűen megemelkedett a szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés a veszélyhelyzet bevezetése óta: a honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint 2020 februárjához képest több mint háromszorosára emelkedett a jelentkezők száma.

A már létező kiképzési, alapfelkészítési formák mellett a munkanélküliség enyhítése érdekében a honvédség az újoncok részére rövidített idejű katonai alapfelkészítést vezetett be. Ennek részeként olyan ismereteket kapnak, amelyek után bevethetőek lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokra, írja a Magyar Nemzet. Mint a lap megtudta, ugrásszerűen megemelkedett a szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés a veszélyhelyzet bevezetése óta.

A gyorsított alapkiképzés részeként az újoncok olyan ismereteket kapnak, amelyek után már bevonhatók lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokba. Emellett a legalapvetőbb katonai ismeretekkel is tisztában kell lenniük, amelyekre építve a későbbiekben – kiegészítő felkészítéssel – szerzik meg a teljes értékű alapkiképzést. A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

A legfontosabb követelmény továbbra is az önkéntes jelentkezés, a magyar állampolgárság, az állandó belföldi lakhely vagy tartózkodási hely, a megfelelő iskolai végzettség. A jelentkezőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, büntetlen előéletűeknek kell lenniük, és meg kell felelniük az alkalmassági vizsgálatokon.

A jelen helyzet miatt a szaktárca arra kér minden érdeklődőt és jelentkezőt, hogy a releváns információkért lehetőség szerint telefonon és elektronikus úton vegye fel a kapcsolatot a toborzó állománnyal.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

honvédség

magyar honvédség

katonaság