Több mint tízezer embert vizsgáltak: itt vannak a részletek az országos koronavírus szűrésről

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint tízezer embert vizsgáltak: itt vannak a részletek az országos koronavírus szűrésről

Az országosan meghívottak 67,3 százaléka vett részt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton két hét alatt - írja a 24.hu.

A portál információi szerint mintegy 10600 fő vett részt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton két hét alatt, amelynek az eredménye így reprezentatív. A KSH 17787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe. Az országosan meghívottak 67,3 százaléka vett részt a vizsgálatban, így a részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár ment el a szűrővizsgálatra, ezért megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan.

A legmagasabb 75 százalék feletti részvételi arány az úgynevezett kerethiba figyelembevételével Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján, 77 százalékos részvétellel. Az időközben elhunyt, elérhetetlen, vagy külföldön élő személyek csökkentették a ténylegesen elérhető tesztelendő személyek számát. Az adatok feldolgozása továbbra is tart, május végére várhatóak az átfertőzöttek adatai és a fertőzöttek végső száma.

Várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a jövőben a szűréseket, de két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A következő országos vizsgálatra várhatóan szeptemberben kerülhet sor. Május 16-án zárult a H-UNCOVER vizsgálat, amelynek részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló a hasonló céllal végzett felméréseknek jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel Izlandon, valamint Szlovéniában is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutatás

koronavírus

koronavírus-járvány

koronavírus szűrés

teszt

eredmény