Több mint tízezer embert vizsgáltak: itt vannak a részletek az országos koronavírus szűrésről

HelloVidék   
  Megosztom
Több mint tízezer embert vizsgáltak: itt vannak a részletek az országos koronavírus szűrésről

Az országosan meghívottak 67,3 százaléka vett részt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton két hét alatt - írja a 24.hu.

A portál információi szerint mintegy 10600 fő vett részt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton két hét alatt, amelynek az eredménye így reprezentatív. A KSH 17787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe. Az országosan meghívottak 67,3 százaléka vett részt a vizsgálatban, így a részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár ment el a szűrővizsgálatra, ezért megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan.

A legmagasabb 75 százalék feletti részvételi arány az úgynevezett kerethiba figyelembevételével Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján, 77 százalékos részvétellel. Az időközben elhunyt, elérhetetlen, vagy külföldön élő személyek csökkentették a ténylegesen elérhető tesztelendő személyek számát. Az adatok feldolgozása továbbra is tart, május végére várhatóak az átfertőzöttek adatai és a fertőzöttek végső száma.

Várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a jövőben a szűréseket, de két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A következő országos vizsgálatra várhatóan szeptemberben kerülhet sor. Május 16-án zárult a H-UNCOVER vizsgálat, amelynek részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló a hasonló céllal végzett felméréseknek jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel Izlandon, valamint Szlovéniában is.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kutatás

koronavírus

koronavírus-járvány

koronavírus szűrés

teszt

eredmény