Mátol tilos a mentolos cigaretta: mutatjuk az új szabályozás részleteit

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mátol tilos a mentolos cigaretta: mutatjuk az új szabályozás részleteit

Szerdától életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban. A szabályozás célja, hogy megakadályozza, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra - írja a 24.hu.

A mai naptól érvényes a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, aminek a célja, hogy megakadályozza, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. A szabályozás része az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelvének, amelyet 2014-ben fogadtak el - írja a portál.

Már 2016-ban betiltották az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket, de a 3 százaléknál nagyobb piaci részesedésű, termékek, mint a mentolos cigaretták, eddig haladékot élveztek. Szintén irányelv, hogy mostanra a dohánytermékek csomagolásának 65 százalékát kell, hogy elfoglalják az egészségügyi figyelmeztetések és a tagállamok arról is rendelkezhetnek, hogy minden dohányterméket azonos, egyszerű csomagolással lehessen csak forgalomba hozni.

A legtöbb idő előtti halálozást a dohányzás okozza az Európai Unióban. Az unió lakosságának 26 százaléka dohányzik az Európai Bizottság adatai szerint és ez az arány 29 százalék a 15-24 éves korosztályban.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

cigaretta

dohányzás

mentolos cigaretta

tövény

szabályozás