Hiába tiltották be a mentolos cigiket: így készítenek otthon sajátot az élelmes magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába tiltották be a mentolos cigiket: így készítenek otthon sajátot az élelmes magyarok

Május 20-tól az életbe lépett új szabályozás alapján eltűntek a boltok polcairól a mentolos cigaretták. Az egyik legnépszerűbb dohánytermék típus tilalma sok dohányosnak okoz fejtörést, ám az élelmes magyarok már most több alternatív megoldással előálltak.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, május 20-tól életbe lépett a mentolos cigarettákra vonatkozó tilalom az Európai Unióban, így Magyarországon is. Az új szabályozás része az EU dohánytermékekre vonatkozó 2014-ben elfogadott irányelvének, amelynek értelmében 2016-ban már betiltották az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket. A szabályozás célja, hogy megakadályozza, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra.

A WHO adatai alapján a dohánytermékek évente több mint 8 millió ember haláláért felelősek. A dohányzás a daganatok miatt bekövetkező halálesetek 25%‐ért felelős világviszonylatban, mivel a nikotin-és dohánytermék fogyasztás növeli a daganatos, a szív‐ és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségek kockázatát. Ezen kívül évente több mint egymillió ember hal meg a világban a környezeti dohányfüstnek való kitettség (passzív dohányzás) következményei miatt. A dohányiparnak és a kapcsolódó iparágaknak bevételeik fenntartása érdekében azonban folyamatosan új fogyasztókra van szükségük.

A fiatalok számára vonzó ízesítések használata a dohány‐ és nikotintermékekben, mint például a korábban már betiltott cseresznye, rágógumi és vattacukor és több mint 15 ezer különböző ízesítés arra ösztönözheti a fiatalokat, hogy alulértékeljék a kapcsolódó egészségkockázatokat és elkezdjék ezeket használni. Ráadásul a szakemberek szerint a menta leveléből kivont olaj, amit a dohánytermékeknél használnak, nagyobb mennyiségben tartalmaz pulegon nevű vegyületet, amelyről kimutatták, hogy főleg máj- és tüdőrákot, de más daganatot is okozhat.

A mentolos cigaretta eddig haladékot kapott, de így már az ízesített cigik legnépszerűbb változata is eltűnt a boltok polcairól. Annak ellenére, hogy betiltották a kedvelt mentolos ízt úgy tűnik, hogy az élelmes magyarok számtalan helyettesítő ötlettel állnak elő, amivel különböző kiskapukat találva, pótolhatják a betiltott terméket.

Kis százalékban ugyan, de néhányan végleg letehetik a cigarettát, mivel a dohányzók közül vannak, akik ragaszkodtak a megszokott mentolos típushoz, de olyanok is vannak, akik egy gyengébb, sima, ízesítés nélküli terméket kezdenek el használni. A győri portál szerint olyanok is vannak, akik már a tilalom előtt néhány héttel elkezdték tervezni a kreatívnak tűnő megoldásokat.

Elektromos cigaretta, lyukas filter és más megoldások

A mentolos ízet kedvelő dohányosok közül többen dönthetnek az elektromos cigaretták mellett, mivel az e-cigikhez használható liquidek esetében széles választék áll rendelkezésünkre az ízeket tekintve. Emellett továbbra is jellemző tévhitnek számít, hogy az e-cigaretta kevésbé káros és nem okoz semmilyen függőséget sem. Pedig valójában nikotin tartalmuk ugyanolyan, mint hagyományos társaiké és az ízesítés miatt többféle adalékanyagot is tartalmaznak, amelyeknek erős tüdőszövet roncsoló hatásuk lehet.

A győri portál kérdésére adott válasza alapján egyes dohányboltosok szerint lyukas lesz a filtere néhány cigarettának és azon keresztül gyógyszertári mentaaromát fognak a dohányosok beadagolni. Az interneten több aromákhoz fűződő hasonló alternatív megoldást lehet találni, amikkel próbálkoztak már a magyarok ilyen például a készen vásárolt cigaretta szűrőjének vízzel higított aromába mártása vagy a töltött cigiknél a dohány "áztatása" gyógyszertárban is kapható mentolos aromákba. Nem kizárt, hogy hamarosan előkerülnek a vízipipák ízesítésére használt újraízesítő folyadékokhoz és pasztákhoz kapcsolódó próbálkozások is, valamint a dohányok keverése herbáriában kapható menta termékekkel.

Azonban érdemes tisztázni, hogy amellett, hogy a dohány minősége is valószínűleg romlik a különböző áztatási, szárítási folyamatoktól és házi megoldásoktól, az ízesített cigaretták tilalma hosszas tárgyalásokat követően, egészségügyi szakemberek bevonásával meghozott döntés és az adalékanyagokat tartalmazó, más célra kifejlesztett aromákkal történő barkács megoldásokkal, akár még nagyobb kárt tehetünk a szervezetünkben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

európa

jogszabály

tilalom

dohányzás

cigaretta

mentolos cigaretta

mentolos