Megvenné a népszerű piac területét Tihany: kiderült, mit tervez a helyére a település

HelloVidék   
  Megosztom
Megvenné a népszerű piac területét Tihany: kiderült, mit tervez a helyére a település

Tihany a hajózási társasággal tárgyal, mert megvásárolná a kompkikötő melletti, vízparti, egy-másfél hektáros területet, amelyet évek óta a Piac Placc bérel. A területet sétányokkal, közvilágítással és térbútorokkal ellátott közparkká alakítanák - írja a Hirbalaton.

A portál szerint Tihany megvásárolná a kompkikötő melletti, egy-másfél hektáros területet, amelyet már több éve a Piac Placc bérel. Tósoki Imre polgármester elmondta, hogy már évek óta szeretné a település megvenni a Balatoni Hajózási Zrt.-től (BAHART) a helyi építési szabályzat szerint csak parkként hasznosítható területet, hogy sétányokkal, közvilágítással és térbútorokkal ellátott közparkot alakítson ki belőle. Természetesen a szezonban szombatonként működő piac megtartásával.

Elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ), akik a BAHART-ban többségi állami tulajdonosi jogokat gyakorolnak, amúgy is komoly tárgyalásokat folytatnak a kompkikötő és környezete fejlesztéséről. Ennek során a következő hónapokban a település szeretné rendezni ezt a kérdést is.

Arra, hogy a Tihanyi Piac Placc üzemeltetője a napokban nyilatkozott arról a helyi tévének, hogy szívesen megvásárolná a területet, a polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van ebben az esetben, mivel kisrészvényes a BAHART-ban és mert a Balaton melletti, 50 méteren belüli területről van szó. A probléma az, hogy a település most nem tudna fizetni és az átalakítást is csak pályázati forrásból tudná megvalósítani, mivel a járványhelyzet miatt súlyos adósággal küzd a település. Ennek ellenére Tihany szeretné elérni az MTÜ-vel folytatott egyeztetések során, hogy megoldás szülessen a vízparti terület köztulajdonban maradására.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tihany

piac

bahart