Megvenné a népszerű piac területét Tihany: kiderült, mit tervez a helyére a település

HelloVidék   
  Megosztom
Megvenné a népszerű piac területét Tihany: kiderült, mit tervez a helyére a település

Tihany a hajózási társasággal tárgyal, mert megvásárolná a kompkikötő melletti, vízparti, egy-másfél hektáros területet, amelyet évek óta a Piac Placc bérel. A területet sétányokkal, közvilágítással és térbútorokkal ellátott közparkká alakítanák - írja a Hirbalaton.

A portál szerint Tihany megvásárolná a kompkikötő melletti, egy-másfél hektáros területet, amelyet már több éve a Piac Placc bérel. Tósoki Imre polgármester elmondta, hogy már évek óta szeretné a település megvenni a Balatoni Hajózási Zrt.-től (BAHART) a helyi építési szabályzat szerint csak parkként hasznosítható területet, hogy sétányokkal, közvilágítással és térbútorokkal ellátott közparkot alakítson ki belőle. Természetesen a szezonban szombatonként működő piac megtartásával.

Elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ), akik a BAHART-ban többségi állami tulajdonosi jogokat gyakorolnak, amúgy is komoly tárgyalásokat folytatnak a kompkikötő és környezete fejlesztéséről. Ennek során a következő hónapokban a település szeretné rendezni ezt a kérdést is.

Arra, hogy a Tihanyi Piac Placc üzemeltetője a napokban nyilatkozott arról a helyi tévének, hogy szívesen megvásárolná a területet, a polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van ebben az esetben, mivel kisrészvényes a BAHART-ban és mert a Balaton melletti, 50 méteren belüli területről van szó. A probléma az, hogy a település most nem tudna fizetni és az átalakítást is csak pályázati forrásból tudná megvalósítani, mivel a járványhelyzet miatt súlyos adósággal küzd a település. Ennek ellenére Tihany szeretné elérni az MTÜ-vel folytatott egyeztetések során, hogy megoldás szülessen a vízparti terület köztulajdonban maradására.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tihany

piac

bahart