Balhé az oroszlányi gyárban: perre készülnek a munkások a kínai multi ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Balhé az oroszlányi gyárban: perre készülnek a munkások a kínai multi ellen

Azt kéri az érdekképviselet a bíróságtól, állapítsa meg, hogy jogellenesen járt el a kínai hátterű cég, mert nem fizetett a dolgozóinak arra az időre, amíg leállították az oroszlányi üzemet.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség beperli a kormány stratégiai partnerét, a Wescast Hungary Autóipari Zrt.-t, írja a 24.hu. Azt kéri az érdekképviselet a bíróságtól, állapítsa meg, hogy jogellenesen járt el a kínai hátterű cég, mert nem fizetett a dolgozóinak arra az időre, amíg leállították az oroszlányi üzemet. Ez majdnem egy hónapig tartott, április 15. és május 10. között. A Wescast ugyanakkor 800 emberéből 250-et akart elbocsátani, ám nem jelentett be csoportos létszámleépítést.

A lap a Vasas alelnökétől, László Zoltántól úgy értesült, hogy a Wescast értelmezése szerint a közös megegyezéses nagy létszámú munkaviszony-megszüntetés nem számít csoportos létszámleépítésnek, a cég ezért nem jelentette a munkaügyi hatóságnak, hogy mintegy 250 embert küldene el. Közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetések születtek zömében és nem felmondások. Az alelnök azt állítja, rábeszélték a dolgozókat a közös megegyezésre, a cég így akarta elkerülni a csoportos létszámleépítéssel járó feltételek teljesítését. A szakszervezet tájékoztatása szerint a cég nem jelezte az üzemi tanácsnak, hogy nagyobb leépítésre készül, nem küldött jelzést a munkaügyi hatóságnak, és a dolgozók felé sem teljesítette a csoportos leépítés szabályait.

A Munka Törvénykönyve ugyanis kimondja, csoportos létszámleépítésnek számít, ha a munkáltató a működésével összefüggő okból mond fel, és az is, ha ilyen okból a munkáltató kezdeményezte a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést. Ha a koronavírus-járvány miatt kerül sor felmondásra, az a munkáltató működésével összefüggő ok, tehát a meghatározott létszám felett csoportos a leépítés. Egy Wescast méretű cégnél a 30 fő feletti leépítés számít csoportosnak. László Zoltán azt nyilatkozta, hogy a cégnél már 180 ember foglalkoztatása szűnt meg, közülük 79 saját dolgozó volt, a többiek kölcsönzöttek.

A Vasas Szakszervezet alelnöke úgy tudja, az illetékes kormányhivatal vizsgálódni fog az ügyben. Ha a hatóság kimondja, hogy megszegték a csoportos létszámleépítés szabályát, jogellenessé nyilváníthatják a felmondásokat.

A gyárban április 15. és május 10. között állt a termelés a koronavírus-válság miatt, ám míg más cégeknél kifizették a dolgozóknak az állásidőre járó alapbért, náluk ezt is megtagadták, előre nem látható elháríthatatlan akadályra hivatkozva. A szakszervezet szerint pedig azokkal a dolgozókkal, akiknek megszűnt a munkaviszonya, aláíratták, hogy erre az időszakra utólag sem támasztanak semmilyen követelést.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oroszlány

leépítés

wescast hungary autóipari zrt.

elbocsátás

fizetés

koronavírus

koronavírus-járvány