Csúcstechnológia figyelmeztet az árvízre a Rábán: ekkor lép működésbe az új rendszer

MTI   
  Megosztom
Csúcstechnológia figyelmeztet az árvízre a Rábán: ekkor lép működésbe az új rendszer

A meglévő Rába előrejelző rendszer fejlesztésével elkészült a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető rendszer. A június 30-án záruló tesztidőszakot követően folyamatos használatba állítják a rendszert.

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer. Az Európai Unió által az INTERREG program keretében támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben, a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább, hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával, a számítógépes háttér fejlesztésével, az előrejelző szoftverek frissítésével.

Hozzáfűzték, hogy a korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer - különböző árvízi helyzetekben - pontos vízállás és vízhozam adatokat alkalmazva, több lehetséges csapadék, - és elöntés forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

A tájékoztatás szerint projekt eredményei segítik a felkészülést, hatékonyabbá teszik a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését, szolgálják a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát, biztosítják a védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét. A jelenleg is tartó tesztidőszak 2020 június 30-án zárul le, ezt követően állítják az árvízi figyelő és előrejelző rendszert folyamatos használatba.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

rába

víz

folyó

árvíz

árvízvédelem