Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

Az afrikai sertéspestis megjelenése gyökeresen átalakította a vaddisznó gazdálkodást. A magas fertőzöttségi kockázattal jelölt területeken elejtett vadak automatikusan a szeméttelepen végzik, így jelentős a kár.

Teljesen felforgatta a vaddisznóállomány gazdálkodását az afrikai sertéspestis haza megjelenése és mivel sorra érkeztek a jelentések az olyan elhullott vaddisznókról, amelyek esetében a virológiai vizsgálat kimutatta a fertőzést, mostanra oda jutottunk, hogy az elejtett sertés a szeméttelepen köt ki - írja a portál.

A fertőzéssel érintett területeket a kór terjedését követően alacsony, közepes és magas kockázati besorolású területekre osztották. A vaddisznókat, amiket ezeken a területeken ejtenek el mintavételezésre küldik, ám a a magasabb fertőzési besorolású térségeknél automatikusan megsemmisítésre kerül az állat. Ez jelentős anyagi kiesést jelentett a vadászatra jogosultaknak, így tavasszal megszületett a rendelkezés, amely alapján állami kártalanítás jár az elejtett vaddisznók teteméért. Így a vadászatra jogosultak többszörös pénzhez jutnak minden terítékre hozott vaddisznó után, mintha a vadfeldolgozóknak adták volna el a vadhúst.

A koronavírus időszakában volt, aki kénytelen volt ATEV konténerekbe leadni a lőtt vadat. Ez elemi érdekük, ellenben sajnálják, hogy nem feldolgozókhoz viszik a lőtt vadhúst, hiszen mivel a kór nem terjed állatokról emberre, hőkezelés után fogyasztható a hús, így viszont a szeméttelepeken kerül megsemmisítésre, adott esetben akkor is, ha a vaddisznó nem fertőzött.

Az állami kártalanítás akkor jár, ha a lőtt vadat az erre kijelölt telepre szállítják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. A szeméttelepeken sokszor nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így azok hűtetlenül, fedetlen helyen várnak elszállításra.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vadhús

szemét

pazarlás

hús

étel