Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

Az afrikai sertéspestis megjelenése gyökeresen átalakította a vaddisznó gazdálkodást. A magas fertőzöttségi kockázattal jelölt területeken elejtett vadak automatikusan a szeméttelepen végzik, így jelentős a kár.

Teljesen felforgatta a vaddisznóállomány gazdálkodását az afrikai sertéspestis haza megjelenése és mivel sorra érkeztek a jelentések az olyan elhullott vaddisznókról, amelyek esetében a virológiai vizsgálat kimutatta a fertőzést, mostanra oda jutottunk, hogy az elejtett sertés a szeméttelepen köt ki - írja a portál.

A fertőzéssel érintett területeket a kór terjedését követően alacsony, közepes és magas kockázati besorolású területekre osztották. A vaddisznókat, amiket ezeken a területeken ejtenek el mintavételezésre küldik, ám a a magasabb fertőzési besorolású térségeknél automatikusan megsemmisítésre kerül az állat. Ez jelentős anyagi kiesést jelentett a vadászatra jogosultaknak, így tavasszal megszületett a rendelkezés, amely alapján állami kártalanítás jár az elejtett vaddisznók teteméért. Így a vadászatra jogosultak többszörös pénzhez jutnak minden terítékre hozott vaddisznó után, mintha a vadfeldolgozóknak adták volna el a vadhúst.

A koronavírus időszakában volt, aki kénytelen volt ATEV konténerekbe leadni a lőtt vadat. Ez elemi érdekük, ellenben sajnálják, hogy nem feldolgozókhoz viszik a lőtt vadhúst, hiszen mivel a kór nem terjed állatokról emberre, hőkezelés után fogyasztható a hús, így viszont a szeméttelepeken kerül megsemmisítésre, adott esetben akkor is, ha a vaddisznó nem fertőzött.

Az állami kártalanítás akkor jár, ha a lőtt vadat az erre kijelölt telepre szállítják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. A szeméttelepeken sokszor nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így azok hűtetlenül, fedetlen helyen várnak elszállításra.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vadhús

szemét

pazarlás

hús

étel