Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült az igazság: ezért kerül rengeteg vadhús a kukába

Az afrikai sertéspestis megjelenése gyökeresen átalakította a vaddisznó gazdálkodást. A magas fertőzöttségi kockázattal jelölt területeken elejtett vadak automatikusan a szeméttelepen végzik, így jelentős a kár.

Teljesen felforgatta a vaddisznóállomány gazdálkodását az afrikai sertéspestis haza megjelenése és mivel sorra érkeztek a jelentések az olyan elhullott vaddisznókról, amelyek esetében a virológiai vizsgálat kimutatta a fertőzést, mostanra oda jutottunk, hogy az elejtett sertés a szeméttelepen köt ki - írja a portál.

A fertőzéssel érintett területeket a kór terjedését követően alacsony, közepes és magas kockázati besorolású területekre osztották. A vaddisznókat, amiket ezeken a területeken ejtenek el mintavételezésre küldik, ám a a magasabb fertőzési besorolású térségeknél automatikusan megsemmisítésre kerül az állat. Ez jelentős anyagi kiesést jelentett a vadászatra jogosultaknak, így tavasszal megszületett a rendelkezés, amely alapján állami kártalanítás jár az elejtett vaddisznók teteméért. Így a vadászatra jogosultak többszörös pénzhez jutnak minden terítékre hozott vaddisznó után, mintha a vadfeldolgozóknak adták volna el a vadhúst.

A koronavírus időszakában volt, aki kénytelen volt ATEV konténerekbe leadni a lőtt vadat. Ez elemi érdekük, ellenben sajnálják, hogy nem feldolgozókhoz viszik a lőtt vadhúst, hiszen mivel a kór nem terjed állatokról emberre, hőkezelés után fogyasztható a hús, így viszont a szeméttelepeken kerül megsemmisítésre, adott esetben akkor is, ha a vaddisznó nem fertőzött.

Az állami kártalanítás akkor jár, ha a lőtt vadat az erre kijelölt telepre szállítják, amelyek azonban nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. A szeméttelepeken sokszor nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így azok hűtetlenül, fedetlen helyen várnak elszállításra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vadhús

szemét

pazarlás

hús

étel