Egyre brutálisabb a pusztítás a Balatonon: hova fog ez vezetni?

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre brutálisabb a pusztítás a Balatonon: hova fog ez vezetni?

Tovább csökkent a természetes, náddal borított partok területe, szakemberek szerint azonban ha nem lesz nád a Balatonon, Balaton sem lesz. A nádpusztulás jelentős hatással van a vízminőségre is.

Néhány év alatt 2,5 százalékkal csökkent a tó nádterülete – írta meg a Népszava a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén ismertetett, mederkotráshoz készült felmérések alapján. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság számára kihívást jelent a Balaton kotrása, hiszen a Zala folyó állandóan tölti fel hordalékkal a tavat.

– elsőként a Keszthely-Szigliget közötti szakaszról 2,5 milliót –, amelynek költsége elérheti a 90 milliárd forintot is. A kotrás előkészületeiként a nádasállományt, valamint az illegális feltöltéseket is megvizsgálták. Ez utóbbi összterülete eléri a 40 hektárt – jelezte Illés Lajos, a Viziterv-Environ Kft. igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén, hogy ezzel

A Balaton területe 59200 hektár, a 40 hektár így elenyésző tómedercsökkenést jelent. Ugyanez az adat riasztóként hat azonban, ha az 1662 hektár nádassal borított területhez viszonyítjuk a veszteséget. Így ugyanis látható: a nádasok 2,5 százaléka tűnt el. Az OVF a lap megkeresésére arra nem tudott válaszolni, hogy a tópart melyik részén a legnagyobb az illegális feltöltések aránya, és hogy jellemzően mivel töltötték fel illegálisan a tómedret.

A legtöbb illegális feltöltést a nádassal vastagon szegélyezett településeken tapasztalta az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Más forrásokból a Népszava úgy értesült, hogy

Csak Balatongyörökön négy év alatt 91-ről 127-re nőtt az illegális stégek, bejárók, feltöltések száma, melyek mind nádirtással jártak. Tavaly pedig Balatonakaliban, az egykori kemping területén épülő villapark miatt irtottak ki csaknem 1500 négyzetméter nádast.

Szakemberek szerint

A nádpusztulás jelentős hatással van ugyanis a Balatonra, feltöltésük az egybefüggő nádasok egységes szerkezetének felbomlását, feldarabolódását eredményezheti, ami befolyásolhatja a vízminőséget is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

nád

nádas

nádpusztítás

nádasirtás

feltöltés