Hatalmas kedvezménytől eshetnek el a nyugdíjasok: ennek nagyon sokan nem fognak örülni

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas kedvezménytől eshetnek el a nyugdíjasok: ennek nagyon sokan nem fognak örülni

Idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, míg tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalt kedvezményesen szállást, írja a Népszava.

A Népszava információi szerint idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, míg tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalt kedvezményesen szállást, 2018-ban pedig 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő használhatta ki a lehetőséget. Tavaly a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány még cáfolta, hogy ennek a két körnek megszűnik a szociális üdültetése, bár az idei költségvetéshez benyújtott törvényből kiderült: az Erzsébet-utalványok forgalmazása 2019 január elsejétől megszűnt, így az alapítványnak nincs bevétele, ezért megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

Ezen a csatornán keresztül megszűnik az idősek és fogyatékosok szociális üdültetése, de azt még senki nem mondta ki, hogy az alapítvány felszámolása is induljon el – erősítette meg a lapnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, aki egy évtizede tagja az alapítvány kuratóriumának. A folytatásról a kurátorok szerint az államnak kellene dönteni, de nem látnak ilyen tervet, ahogy a szakszervezeteknek sincs kidolgozott koncepciójuk ennek a két csoport kedvezményes nyaraltatására. A szociális üdültetés állami folytatásának terve nem olvasható ki a jövő évi költségvetés tervezetéből sem.

A szociális üdültetési programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt 1992-ben hozta létre az Antall-kormány és hat szakszervezeti tömörülés. A szervezet 365 ingatlanból álló induló vagyona előbb gazdasági társaságokba vándorolt, majd eltűnt. Ma már semmi nincs belőle az alapítvány tulajdonában, a különböző üdülési csekkek és utalványok forgalmazásának jutalékai azonban még hosszú évekig működtették a rendszert. Az igazságügyi tárca honlapján elérhető utolsó éves beszámolójuk alapján 2018-at az alapítvány 3,7 milliárdos veszteséggel zárta, saját tőkéje egy év alatt is majdnem 74 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíjasok

üdülés

szociális üdültetés

magyar nemzeti Üdülési alapítvány

fogyatékkal élők