Intenzív árhullám jöhet a Tiszán ezekben a napokban: bőven átlépheti a készültségi szintet

HelloVidék   
  Megosztom
Intenzív árhullám jöhet a Tiszán ezekben a napokban: bőven átlépheti a készültségi szintet

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint jövő hét kedd-szerda tájékán több mérőponton is elsőfokú készültségi szintet elérő vagy meghaladó vízállások lehetnek.

Folytatódik a csapadékos idő a Tisza vízgyűjtő területén, a felső szakaszon intenzív árhullám indulhat el. Késik a tiszavirágzás is, írja az Időkép.

Mivel további jelentős (nagy területen 50-80 mm) csapadék jöhet a következő napokban a Tisza vízgyűjtő területén, intenzív árhullám indulhat el a folyó felső szakaszán. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint

Az áradás miatt a kérészek rajzása, a tiszavirágzás is késik, az árhullám levonulásáig valószínűleg várni kell rá.

Éppen csütörtökön derült ki, hogy magyar-román-ukrán program indult a Felső-Tisza és mellékfolyói ökológiai állapotának felmérésére, egy nagyrészt európai uniós támogatású program révén. A tájékoztatás szerint a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében elnyert támogatás segítségével indul el a két évig tartó szakmai projekt. A szakemberek felmérik a Tisza felső szakasza, illetve mellékfolyóinak szennyezőforrásait, értékelik a folyók ökológiai állapotát és elvégzik "a közösségi jelentőségű és invazív fajok összehangolt vizsgálatát" a határokon átnyúló térségében.

A program végén a szatmárnémeti és ungvári székhelyű partnerszervezetek bevonásával elkészülő szakmai tanulmány a remények szerint hozzájárul a természeti értékek sikeres védelméhez és a határokon átnyúló Tisza és mellékfolyói vízminőségének javításához - olvasható a kormányhivatal közleményében. A projekt 505 ezer eurós (174 millió forint) költségvetésének 90 százalékát az Európai Unió biztosítja.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

időjárás

csapadék

árhullám

készültség