Intenzív árhullám jöhet a Tiszán ezekben a napokban: bőven átlépheti a készültségi szintet

HelloVidék   
  Megosztom
Intenzív árhullám jöhet a Tiszán ezekben a napokban: bőven átlépheti a készültségi szintet

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint jövő hét kedd-szerda tájékán több mérőponton is elsőfokú készültségi szintet elérő vagy meghaladó vízállások lehetnek.

Folytatódik a csapadékos idő a Tisza vízgyűjtő területén, a felső szakaszon intenzív árhullám indulhat el. Késik a tiszavirágzás is, írja az Időkép.

Mivel további jelentős (nagy területen 50-80 mm) csapadék jöhet a következő napokban a Tisza vízgyűjtő területén, intenzív árhullám indulhat el a folyó felső szakaszán. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint

Az áradás miatt a kérészek rajzása, a tiszavirágzás is késik, az árhullám levonulásáig valószínűleg várni kell rá.

Éppen csütörtökön derült ki, hogy magyar-román-ukrán program indult a Felső-Tisza és mellékfolyói ökológiai állapotának felmérésére, egy nagyrészt európai uniós támogatású program révén. A tájékoztatás szerint a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében elnyert támogatás segítségével indul el a két évig tartó szakmai projekt. A szakemberek felmérik a Tisza felső szakasza, illetve mellékfolyóinak szennyezőforrásait, értékelik a folyók ökológiai állapotát és elvégzik "a közösségi jelentőségű és invazív fajok összehangolt vizsgálatát" a határokon átnyúló térségében.

A program végén a szatmárnémeti és ungvári székhelyű partnerszervezetek bevonásával elkészülő szakmai tanulmány a remények szerint hozzájárul a természeti értékek sikeres védelméhez és a határokon átnyúló Tisza és mellékfolyói vízminőségének javításához - olvasható a kormányhivatal közleményében. A projekt 505 ezer eurós (174 millió forint) költségvetésének 90 százalékát az Európai Unió biztosítja.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

időjárás

csapadék

árhullám

készültség