Búcsúznak a zöldhulladék égetéstől: okos trükkel ússza meg a kisváros a szabálytalan füstölést

MTI   
  Megosztom
Búcsúznak a zöldhulladék égetéstől: okos trükkel ússza meg a kisváros a szabálytalan füstölést

Évente 4000 tonna zöldhulladék komposztálására alkalmas létesítményt épít az oroszlányi önkormányzat, amelyre 240 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást nyert.

Az oroszlányi önkormányzat évente 4000 tonna zöldhulladék komposztálására alkalmas létesítmény építésére nyert el 240 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást. Lazók Zoltán polgármester tájékoztatása szerint a beruházással a térségben képződő összes zöldhulladékot újrahasznosíthatják.

Az új létesítményt a jelenlegi hulladékkezelő mellett, egyhektáros területen valósítják meg. A telephelyen nyílttéri prizmás komposztálást végeznek, a csapadék- és hőmérsékleti viszonyoktól függően a depózott anyagot néhány naponta átkeverik. A beruházással csökkenthető a hagyományos hulladéklerakóra kerülő szemét mennyisége. Később más, biológiailag lebomló anyagok, például konyhai hulladék kezelésére is lehetőség nyílik.

A beruházás teljes nettó költsége 300 millió forint, melyből 240 millió forintot uniós támogatás, további 60 millió forintot az állami költségvetés biztosít. A projektet egy konzorcium valósítja meg, amelynek tagja az önkormányzat és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság mint konzorciumvezető.

A 2022 első negyedévében elkészülő beruházást a tervek szerint az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemelteti majd, mely 30 településen végez hulladékszállítást Oroszlány, Tata és a Bakony térségében. A szolgáltatást 85 ezer ember veszi igénybe. A többségében önkormányzati tulajdonú társaság közel 90 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöldhulladék

zöldhulladék égetés

égetés

növény

kert

komposzt

törvény