Milliókat spórolhatnak a ház tulajdonosok: mindenkinek jár a hatalmas kedvezmény

Pénzcentrum   
  Megosztom
Milliókat spórolhatnak a ház tulajdonosok: mindenkinek jár a hatalmas kedvezmény

Az ingatlaniparban durván megszaladtak az árak, ám a szakértők szerint mégis most lehet a legideálisabb időszak az energetikai korszerűsítésre. Egy ház, lakás korszerűsítésével pedig a rezsiköltségek akár 60-70 százaléka is megspórolható - írja a Pénzcentrum.

Szakértők szerint most van a legideálisabb időszakban az, aki energetikai korszerűsítést szeretne végezni lakásán, házán. Azzal viszont mindenkinek tisztában kell lennie, hogy az ingatlaniparban durván megszaladtak az árak, amiken a koronavírus-járvány okozta válság helyzet sem segített. Ez azonban a szakértők szerint nem szabad, hogy bárkinek is a kedvét szegje a beruházástól, hiszen egy teljes korszerűsítéssel a rezsiköltségek akár 60-70 százaléka is megspórolható.

Persze megfelelően hosszú távon. Ráadásul az anyagi megtérülés nem minden, a komfort szempontok is sokat nyomnak a latba, arról nem is beszélve, hogy az energetikai beruházások kellemes hasznát évtizedekig élvezhetjük. Három cikkből álló cikksorozatunk első részében a hőszigetelés rejtelmeibe merültünk alá szakértők segítségével.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt arról a friss energetikai beruházásokkal foglalkozó felmérésről, melynek egyik legfőbb megállapítása az volt, hogy sokaknak bár hajlandósága lenne rá, idővel mégsem vágnak bele semmilyen energetikai felújításba Magyarországon. És ez sajnos a statisztikákban is meglátszik, ugyanis hazánkban a nagyjából 4,4 millió lakóingatlant kitevő hazai állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Ezen belül is kifejezetten tragikus az úgynevezett Kádár-kockáknak az állapota, melyek energiahatékonysága még a többiéhez képest is kirívóan rossz.

És hogy miért éri meg lépni? Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) ügyvezetője szerint sok esetben egy családi háznál az energiafogyasztás 50-60 százaléka megspórolható tud(na) lenni.

Ha abból indulunk ki, hogy egy komplex energetikai beruházásról beszélünk, akkor természetesen az energetikai szentháromságra gondolunk. Nevezetesen:

  • hőszigetelés,
  • nyílászárócsere,
  • fűtéskorszerűsítés.

A Pénzcentrum három részes cikksorozatának első részében annak járt utána, mit érdemes tudni a hőszigetelésről, mennyit drágultak az elmúlt években a beruházások, mire kell odafigyelni a hőszigetelő beruházás tervezésekor.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

ház

felújítás