Ezt kár lenne kihagyni: lenyűgöző látványosságról hullt le a lepel a Vas megyei városban

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: lenyűgöző látványosságról hullt le a lepel a Vas megyei városban

Tízmillió forint pályázati támogatásból újították fel a kőszegi városkutat, amely új különleges funkciót is kapott. Naponta többször különböző dallamok lejátszásával szórakoztatja az éppen arra sétálókat - írja az Infostart.

A portál szerint tízmillió forint pályázati támogatásból újították fel a kőszegi Jurisics téren 1776 óta álló városkutat a város turisztikai projektjének keretében. A kút a felújításon kívül új funkcióval is bővült: dallamokat tud lejátszani, sőt élőben is zenélhetnek rajta.

Naponta többször fog megszólalni az új kút: délelőtt 11 órakor a kőszegi várvédő hősökre emlékeztet, délután négy órakor és naplementekor pedig az éppen arra sétálókat szórakoztatja. Mivel az építmény kupolájába helyezett mechanikus szerkezetet digitálisan vezérlik, ezért több zeneszám lejátszható és élőben is lehet zenélni, így a tervek szerint a téren zajló ünnepi alkalmaknak is részévé válhat a különleges térzene.

Básthy Béla polgármester elmondta, hogy a hangzókút ötlete a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) két kutató munkatársától, Mizsei Zoltántól és Váczi Dánieltől ered, akik a Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán nyertek támogatást a hangszer kifejlesztésére és megépítésére. 2012-ben ért véget a Jurisics tér felújítása, azóta a Miniszterelnökség támogatásával restaurálták az építkezés közben ledőlt Mária-szobrot és most a városkutat is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kőszeg

szökőkút

zene

látványosság