Lenyűgöző park a Villány szomszédságában: több mint 300 millióból újult meg

HelloVidék   
  Megosztom
Lenyűgöző park a Villány szomszédságában: több mint 300 millióból újult meg

Új panorámasétányt és fogadóépületet adtak át a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban. A sétány a kikericsről kapta nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye.

Átadták a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban. A beruházás eredményeként a szoborparkot övező, a Szársomlyó részét képező sziklafal peremén új panorámasétány létesült, amely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen. A sétány a kikericsről kapta nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye.

Emellett új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi egyszerű pénztárt. Az új létesítményben a szoborpark felett emelkedő hegyet és a Natura 2000 területeket, valamint a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tárlat, közösségi tér és mellékhelyiség is található.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében (KEHOP), több mint nettó 170 millió forintból finanszírozott fejlesztések átadásakor Rácz András környezetügyért felelős államtitkár elmondta: a kormány a nemzeti parki igazgatóságokon keresztül folyamatosan jelentős figyelmet szentel a természet védelmének és az azzal kapcsolatos turizmus fejlesztésének.

Kiemelte: a kormányzati és az európai uniós források segítségével 2014 és 2020 között 40 milliárd forintot fordítottak természetvédelemre a nemzeti parki igazgatóságok, így száz projekt segítségével százezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. Az Agrárminisztérium államtitkára szerint a nemzeti park igazgatóságok mára az ökoturisztika legnagyobb letéteményeseivé váltak: az ágazatot szolgáló hétszáz magyarországi létesítmény felét az igazgatóságok üzemeltetik, és évente több mint 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója felidézte, hogy az igazgatóság közel tíz esztendeje tartja fent a szoborparkot, és mindvégig a terület fejlesztésére törekedett. Reményét fejezte ki, hogy a beruházások előtt évi tízezer látogatót fogadó park a fejlesztésekkel vonzóbbá, elérhetőbbé válik a nagyobb közönség számára is.

Hargitai János országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a beruházás illeszkedik a mohácsi csata ötszázadik évfordulójával kapcsolatos, várhatóan grandiózus eseményekhez és fejlesztésekhez, hiszen mind az első, mind a második mohácsi csata küzdelmei a közelben folytak, a panorámasétányról láthatók is a területek.

A szoborparkhoz kapcsolódó fejlesztések egy több mint 300 millió forintos KEHOP-projekt részét képezik, melynek keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 helyszínek hálózatát népszerűsítik, természeti értékeit mutatják be új turisztikai elemekkel, pihenőhelyekkel, táblákkal, tablókkal.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nagyerdő

szoborpark

szobor