Nem semmi: ezeken a luxustelepüléseken élnek a leggazdagabb magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nem semmi: ezeken a luxustelepüléseken élnek a leggazdagabb magyarok

A leggazdagabb településeken hozzávetőlegesen 2-szer nagyobb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legszegényebb járásokban.

Míg a legszegényebb Kuhegyesi járásban alig több mint 702 ezer forintnyi jövedelem jut egyetlen lakosra, addig az ország leggazdagabb településén élők majdnem 1,6 millióból gazdálkodhatnak. Ez majdnem 2,5-szeres különbség, írja a Pénzcentrum. Bérek tekintetében jókora a szórás Magyarországon. A KSH legfrissebb jelentése szerint hiába jár 384 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés, kereseti tizedek alapján 10-ből 6-7 magyar munkavállaló bére elmarad - többnyire bőven - ettől. Vagyis a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot.

A társadalmi rétegek elszakadása földrajzilag is nyomon követhető:

Itt éves szinten picit több mint 1 millió 389 ezer forintból gazdálkodhatnak a lakosok, ezzel szemben az Észak-Alföldön fejenként még a 990 ezret sem éri el, amiből boldogulni kell(ene). A differencia azonban ennél is markánsabb, ha a régiós bontás helyett államigazgatási járásonként vesszük górcső alá a jövedelmi viszonyokat. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit vizsgálva ugyanis egyértelműen kiderül, hogy a leggazdagabb magyar településeken élők gyakorlatilag "dőzsölnek".

A leggazdagabb településeken hozzávetőlegesen 2-szer nagyobb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legszegényebb járásokban. A statisztikai adatok alapján a leggazdagabb járások listáján az első 3 helyet (nem túl meglepő módon) a budakeszi, a dunakeszi és a győri járás szerezte meg, a teljes listát itt lehet megnézni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

legszegényebb település

leggazdagabb település

luxus