Keményen ellenőriz a rendőrség a vízpartokon: borsos árat fizet, aki nem figyel a szabályokra

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Keményen ellenőriz a rendőrség a vízpartokon: borsos árat fizet, aki nem figyel a szabályokra

A lakott területen kívül eső partokon saját felelősségre lehet fürödni, de a rendőrök azt tanácsolják, ezzel még a legjobb úszók se éljenek vissza. A települések kijelölhetnek strandokat, ott külön vízi mentőszolgálat ügyel a biztonságra.

A rendőrök egész nyáron figyelik a szabad vizeket és a vízpartokat. A cél nem a szabálysértők megbüntetése, hanem az esetleges tragédiák megelőzése, írja a Magyar Nemzet. Július elsejétől az augusztusi hosszú hétvégéig tartó főszezonban a rendőrök megerősített szolgálattal figyelnek a vizek és a vízpartok biztonságára. A vízi rendészeti járőrök motorcsónakjai ott vannak a Dunán, a Tiszán, a Balatonon, a Velencei-tónál, a Fertő tavon, a Körösökön és a Dráván is, a vízparti települések rendőrei pedig szárazföldi járőrözéssel segítik be az összehangolt intézkedéssorozatot.

A Tiszán ugyanúgy, mint minden magyarországi folyó lakott területen levő szakaszán, általános szabály, hogy tilos a fürdés, kikötők, hidak, csatornák közelében lakott területen kívül is érvényes a tiltás. A települések kijelölhetnek strandokat, ott külön vízi mentőszolgálat ügyel a biztonságra.

A Tisza-tó rendőrei az elmúlt három évben 83 bajba került fürdőző életét mentették meg, a rendőrök itt jetskit is használnak a mentésekhez, nyilatkozta Busi László rendőr ezredes, a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője a lapnak.

A járőrszolgálatoknak alapvetően nem a jogsértések észlelése és a büntetés a célja, hanem a megelőzés, az esetleges veszélyhelyzetre történő figyelmeztetés, a tragédiák elkerülése.

A szabályok szerint tavakban fürödni csak kijelölt szabadstrandokon lehet. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között azonban ott sem, hacsak a vízfelület nincs kivilágítva.

A rendőrség vízi rendészeti járőrei a vitorlások, motorcsónakok vezetőit is ellenőrzik. A legtöbb probléma az idei júniusi tapasztalatok szerint is az engedély nélküli és az ittas állapotban való hajóvezetéssel van. Utóbbit ugyanolyan szigorúsággal büntetik, mint ha valaki az autóját vezetné italozás után, a vízen is érvényes az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia elve.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rendőrség

járőr

fürdőhely

vízpart

bírság