Termelői piaccal hódít a Balaton: itt találod a magyarok új kedvenc vásárát

HelloVidék   
  Megosztom
Termelői piaccal hódít a Balaton: itt találod a magyarok új kedvenc vásárát

Igazán erős helyi termelői-vásárlói kapcsolatok a Balaton déli partján eddig csak foltszerűen alakultak ki, ám az északi parti népszerű piacokhoz hasonló még nem volt a térségben. A minőségi, helyi termékek iránti igény hívta életre az új déli parti Patkó Piacot - írja a Balatoni Futár.

A portál szerint a Balaton északi partján egyre népszerűbbek a termelői termékek és piacok a helyiek és a térségbe érkező vendégek körében egyaránt. Gondolhatunk a Liliomkert piacra Káptalantótiban vagy a Piac Placcra Tihanyban, amikhez hasonló turisztikai attrakcióként is működő piac még nem alakult ki a dél parton. Ennek hiányát próbálja a Balatoni Futár régiós újság szerint betölteni a Zamárdiban található Patkó Piac, amely méretében ugyan meg sem közelíti a fent említett piacokat, de a szervezők lelkesedése és együttműködése miatt figyelemre érdemes.

Igazán erős helyi termelői-vásárlói kapcsolatok a Balaton déli partján eddig csak foltszerűen alakultak ki. Vannak hagyományos piacok a térségben, ám ezek színvonala és a megvásárolható termékek köre is meglehetősen változó. A szakértők számára nyilvánvaló volt, hogy szükség van az újdonságra. Korábban is voltak ilyen irányú kezdeményezések, például a NAK somogyi szakértői által szervezett Helyi Termék Nap, melyek a Patkó Piac előképeinek tekinthetők.

A somogyi helyi termék előállítók részéről már 2017-2018-ban, az INTERREG Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében a Balatoni Integrációs Kft. részvételével futó AgriShort projekt megvalósítása során is megfogalmazódott az az igény, hogy termékeik értékesíthetőségét és presztízsét is javítaná, ha egy közösségi alapokon szerveződő, márkanévvel és arculattal rendelkező termelői együttműködés egységesen szervezné a termékek piacra juttatását. Ebből a gondolatból született meg a Somogyi Helyi Termék Egyesület, amely a tagok aktivitásának köszönhetően 2020 májusában életre hívta a Patkó Piacot Zamárdiban.

Az egyesület elnöke, Vrancsik Tibor alig egy évtizede hagyta el a fővárost, hogy szabad idejének jelentős részét a somogyi lankákon, erdőkben töltse. Természetesen nem céltalanul barangol a zöld birodalomban: gombát keres, szárít, termel – és árusít és mostanra ő vált a déli parti őstermelők szószólójává.

Régi igazságot fogalmaztunk újra, amikor megalakítottuk a Somogyi Helyi Termék Egyesületet: csak az összefogás segíthet

- fogalmazott.

Elmondta, hogy több somogyi település önkormányzata szívesen venné, ha az egyesület másutt is felvállalná az őstermelői piac megszervezését, hiszen köztudott: a helyi termék fogyasztása a helyi gazdaságot erősíti. Terveik szerint jelenleg egy, a ma még építés alatt álló zamárdi piac működtetését vállalnák fel, s ez lehetne a somogyi modell, bázis is.

Jelenleg vasárnaponként várják a vásárlókat, ám ha a zamárdi önkormányzat szívesen venné ajánlatunkat, jövőre már szombatonként is megtalálhatnák a piacon a friss, egészséges, igazi somogyi termékeket az érkezők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zamárdi

balaton

piac

őstermelő