Utazó doktorok gyógyítanak a Balatonnál: így működik a nyári ügyelet

HelloVidék   
  Megosztom
Utazó doktorok gyógyítanak a Balatonnál: így működik a nyári ügyelet

Hosszú évek óta nehéz kihívás a nyári ügyelet megszervezése a Balatonnál, mert kevés az orvos, sok köztük a nyugdíjas, és közben óriási a vendégforgalom. Idén később indult el a nyári rendszer, de mostanra ügyelnek az orvosok a magyar tengernél - írja a Sonline.

Már ügyelnek az orvosok a Balatonnál, de a nyári rendszer idén később indult el. A portál a témában készített körképe szerint vegyes most a helyzet: Balatonbogláron, ahol a környéken 12 orvos dolgozik év közben, még a normál orvosi ügyeletre sincs elég ember, de plusz emberre nincs pénz, ezért nincs külön nyári ügyelet sem. Balatonföldváron sem lesz több orvos, a vírus annyi pénzt vett el a várostól, hogy nincs pénz erre, de kevesebb az ügyeletet felkereső beteg is, így a több orvos is felesleges lenne.

Alapvetően hosszú évek óta nehéz kihívás a nyári ügyelet megszervezése a Balatonnál, mert kevés az orvos, sok köztük a nyugdíjas, és közben óriási a vendégforgalom. Nyári ügyeletben sokszor olyan doktorok vesznek részt, akiket a helyi gyógyítók sosem láttak. Forgórendszerben ügyelnek: ők az úgynevezett utazó orvosok.

Zamárdinak például szerződése van mentőorvosokkal, valamint Debrecenből is érkeznek doktorok. Cserébe az önkormányzat szállást biztosít nekik, így a szezonban öt orvossal többen dolgoznak a településen.

A Gyermekmentő Alapítvány tizenharmadik szezonját kezdte meg júniusban a Balatonnál: egy rohamkocsi augusztus végéig Balatonlellén és 60 kilométeres körzetében látja el az arra rászorulókat. Az orvosok, mentősök és ápolók az önkormányzat által biztosított szállásokon laknak a nyári időszakban.

A legtöbbször közúti balesetekhez, allergiás megbetegedés miatt riasztották őket tavaly, de több sikeres újraélesztést is végrehajtottak már.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

orvos

utazók

egészségügy

ügyelet